Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Ser feta wzbogaca smak szpinaku i czyni to danie niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem.

Składniki

2 szklanki - mąki pszennej
2,5 szklanki - mleka
2 szt. - jajek
1 szczypta - soli i cukru
- olej do smażenia
400 g - świeżego szpinaku
100 g - sera feta
2-3 ząbki - czosnku
0,5 łyżeczki - gałki muszkatołowej (mielonej)
1 łyżka - oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Opis wykonania

W misie robota umieść mąkę, wlej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wybierz program automatyczny do wyrabiania ciasta. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. 

Przygotuj nadzienie – na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh

Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3–5 minut, aż z patelni odparuje cały płyn. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo szybkie smaczne danie
Radosław
Jeszcze nie raz zagości na moim stole
Małgorzata
Nasmażyłam całą tonę naleśników i teraz tylko nadziewam je różnościami. Dzisiaj ta wersja ze szpinakiem i fetą , która jest pyszna. Koniecznie z czosnkiem i gałką
MiszelPiszel
Doskonałe wytrawne naleśniki, bardzo dobre także zapiekane.