Naleśniki ze szpinakiem i fetą
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misie robota umieść mąkę, wlej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wybierz program automatyczny do wyrabiania ciasta. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Przygotuj nadzienie – na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3–5 minut, aż z patelni odparuje cały płyn. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj.
Komentarze