Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Ser feta wzbogaca smak szpinaku i czyni to danie niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 jajko
Szczypta soli i cukru
Olej do smażenia
400 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
357.75 kcal
Tłuszcz
17.8 g
Węglowodany
32.68 g
Błonnik
15.6 g
Białko
3.38 g
Sól
2.45 g

Opis wykonania

Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata.

Szpinak sprawdza się doskonale w sałatkach, koktajlach czy przekąskach, ale najbardziej lubię go w postaci lekko zblanszowanych, świeżych listków. W takim wydaniu najlepiej pasuje jako nadzienie do naleśników. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłem serem feta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki blendera, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
  3. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
  4. Przygotuj nadzienie – na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3–5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.
  6. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.
  7. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta.
  8. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj.

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia naleśników, a także dobierzesz odpowiednią moc, by szpinak smakował idealnie.

Jeśli chcesz, by naleśniki po usmażeniu długo były ciepłe i nie wyschły zbyt szybko, schowaj je w szufladzie grzewczej.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo szybkie smaczne danie
Radosław
Jeszcze nie raz zagości na moim stole
Małgorzata
Nasmażyłam całą tonę naleśników i teraz tylko nadziewam je różnościami. Dzisiaj ta wersja ze szpinakiem i fetą , która jest pyszna. Koniecznie z czosnkiem i gałką