Naleśniki ze szpinakiem i fetą
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata.
Szpinak sprawdza się doskonale w sałatkach, koktajlach czy przekąskach, ale najbardziej lubię go w postaci lekko zblanszowanych, świeżych listków. W takim wydaniu najlepiej pasuje jako nadzienie do naleśników. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłem serem feta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!
Opis przygotowania:
- W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki blendera, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
- Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
- Przygotuj nadzienie – na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3–5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.
- Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.
- Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta.
- Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj.
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia naleśników, a także dobierzesz odpowiednią moc, by szpinak smakował idealnie.
Jeśli chcesz, by naleśniki po usmażeniu długo były ciepłe i nie wyschły zbyt szybko, schowaj je w szufladzie grzewczej.
Komentarze