Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Opis wykonania

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Ser feta wzbogaca smak szpinaku i czyni to danie niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem.

Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata.

Szpinak sprawdza się doskonale w sałatkach, koktajlach czy przekąskach, ale najbardziej lubię go w postaci lekko zblanszowanych, świeżych listków. W takim wydaniu najlepiej pasuje jako nadzienie do naleśników. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłem serem feta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
  3. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
  4. Przygotuj nadzienie - na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.
  6. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.
  7. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta.
  8. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj.

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko przypalenia naleśników, a także dobierzesz odpowiednią moc, by szpinak smakował idealnie.

Jeśli chcesz, by naleśniki po usmażeniu długo były ciepłe i nie wyschły zbyt szybko, schowaj je w szufladzie grzewczej.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - zdjęcie 2