Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Opis wykonania

40 min
Łatwe
dla 4 osób

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań.

Są niezwykle uniwersalne i wystarczy, że usmażę ich odpowiednio dużo, by nakarmić dzieci słodką wersją, a podniebienia rodziców rozpieścić tymi podanymi na słono w stylu dowolnej kuchni świata.



Szpinak sprawdza się doskonale w sałatkach, koktajlach czy przekąskach, ale najbardziej lubię go w postaci lekko zblanszowanych, świeżych listków. W takim wydaniu najlepiej pasuje jako nadzienie do naleśników. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłem serem feta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Tak przyrządzony szpinak smakuje po prostu wyśmienicie!





Opis przygotowania:



  1. W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  3. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  4. Przygotuj nadzienie - na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  5. Do czosnku dodaj szpinak i duś na małym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.

  6. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.

  7. Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta.

  8. Na usmażone naleśniki nakładaj porcje szpinakowego nadzienia, zwijaj i podawaj.


Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?