Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i z sosem śmietanowo- kurkowym na grillowanej piersi kurczaka wg Michała Leśniewskiego

Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i z sosem śmietanowo- kurkowym na grillowanej piersi kurczaka wg Michała Leśniewskiego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proste i smaczne danie obiadowe będzie idealną dawką energii po ciężkim dniu.

Składniki

500 g Szpinak (mrożony lub siekany)
6 szt. Szalotka
1 szt. Czosnek
2 łyżka Olej do smażenia
200 g Ricotta
50 g Parmezan
1 garść Szczypiorek
100 g Kurki
100 g Masło
500 ml Śmietana 36%
1 garść Koperek
5 szt. Truskawki (do dekoracji)
500 g Filet z piersi kurczaka
50 ml Oliwa z oliwek
1 szklanka Mąka
1 l Mleko
2 szt. Jajko
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
200 ml Woda

Opis wykonania

Przygotowanie naleśników:

  1. Mąkę, mleko, 2 jajka, olej, sól i wodę zmiksuj ze sobą na jednolitą masę.
  2. Z przygotowanego ciasta smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.

Przygotowanie szpinaku:

  1. Na oleju podsmaż cebulkę ze szpinakiem, dodaj siekany szpinak.
  2. Gdy szpinak będzie podsmażony dodaj do niego ricottę oraz parmezan.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie kurek:

  1. Grzyby podsmaż na maśle, dodaj łyżkę śmietany i pokrojony koperek.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie piersi kurczaka:

  1. Kurczaka zamarynuj na w oliwie z oliwek.
  2. Oprósz solą pieprzem, dodaj czosnek.
  3. Po około 30 miutach marynowania wyciągnij kurczaka z naczynia i podsmaż delikatnie na patelni.
  4. Podsmażonego kurczaka włóż do piekarnika na 10-12 minut ,
  5. Po wyjęciu mięso pokrój w plasterki i połóż na talerzu obok naleśników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy