Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i z sosem śmietanowo- kurkowym na grillowanej piersi kurczaka wg Michała Leśniewskiego
4 porcje
45 min
Łatwe
Proste i smaczne danie obiadowe będzie idealną dawką energii po ciężkim dniu.
Składniki
500 g Szpinak (mrożony lub siekany)
6 szt. Szalotka
1 szt. Czosnek
2 łyżka Olej do smażenia
200 g Ricotta
50 g Parmezan
1 garść Szczypiorek
100 g Kurki
100 g Masło
500 ml Śmietana 36%
1 garść Koperek
5 szt. Truskawki (do dekoracji)
500 g Filet z piersi kurczaka
50 ml Oliwa z oliwek
1 szklanka Mąka
1 l Mleko
2 szt. Jajko
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
200 ml Woda
Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i z sosem śmietanowo- kurkowym na grillowanej piersi kurczaka wg Michała Leśniewskiego
Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i z sosem śmietanowo- kurkowym na grillowanej piersi kurczaka wg Michała Leśniewskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie naleśników:
- Mąkę, mleko, 2 jajka, olej, sól i wodę zmiksuj ze sobą na jednolitą masę.
- Z przygotowanego ciasta smaż na rozgrzanej patelni naleśniki.
Przygotowanie szpinaku:
- Na oleju podsmaż cebulkę ze szpinakiem, dodaj siekany szpinak.
- Gdy szpinak będzie podsmażony dodaj do niego ricottę oraz parmezan.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie kurek:
- Grzyby podsmaż na maśle, dodaj łyżkę śmietany i pokrojony koperek.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie piersi kurczaka:
- Kurczaka zamarynuj na w oliwie z oliwek.
- Oprósz solą pieprzem, dodaj czosnek.
- Po około 30 miutach marynowania wyciągnij kurczaka z naczynia i podsmaż delikatnie na patelni.
- Podsmażonego kurczaka włóż do piekarnika na 10-12 minut ,
- Po wyjęciu mięso pokrój w plasterki i połóż na talerzu obok naleśników.
Komentarze