Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe i ogórki korniszony to jedne z najpopularniejszych przetworów ogórkowych w Polsce. Ich ogromną zaletą jest niska kaloryczność, więc w zasadzie każdy może je jeść, niezależnie czy jest na diecie, czy nie. A jak smakują! Każdy przepis na ogórki konserwowe może brzmieć trochę inaczej. Tutaj w jednym miejscu zebrane zostały przeróżne wariacje na temat ogórków konserwowych.
Przepisy klasyczne i bardziej wyszukane
Jak pasteryzować ogórki kiszone? Tego dowiesz się w przepisie na najprostsze i najpopularniejsze korniszony. Z przepisu na ogórki w zalewie miodowo-musztardowej wyczarujesz smakowite, niebanalne korniszony, idealne do sałatek i do jedzenia samodzielnie. Pamiętaj, że przepis na ogórki konserwowe nie musi dotyczyć tylko sposobu ich przetwarzania, ale też możesz zainspirować się, do jakich dań dodawać korniszony, by podkreślić smak. W przepisie na tatara korniszony idealnie współgrają z mięsem i cebulką.
Nie można też zapomnieć o sałatkach, których smak podkreślą i przełamią kwaskowate ogórki. Może sałatka z kaszą gryczaną na ostro lub łagodniejsza sałatka warstwowa z kuskusem, kukurydzą i selerem naciowym? To Ty wybierasz, na co masz ochotę!