

Sajgonki dla wegetarian, ale zamiast makaronu będzie ryż..
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut studzimy. Pieczarki czyścimy kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na maśle. Dodajemy pokrojonego pora, paprykę i ogórki. Wszystko dusimy około 5 minut. Do miski przesypujemy kaszę pęczak i resztę składników z patelni, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy w wodzie, układamy na nim farsz i zawijamy jak krokiety. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania rumianego koloru. Podajemy ciepłe posypane żółtym serem i natka pietruszki z sosem pomidorowym lub z sosem chrzanowym. Sos chrzanowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego żółtego sera 2 łyżeczki świeżego startego chrzanu.