Sajgonki z kaszą pęczak
4 porcje
Średnie
Sajgonki dla wegetarian, ale zamiast makaronu będzie ryż..
Składniki
1 szklanka kasza pęczak
0,5 l woda
1 łyżka sól
250 g pieczarki
3 szt. ogórek konserwowy
0,5 szt. papryka konserwowa
1 szt. por
1 szt. ząbek czosnku
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżka mieszanka przypraw suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka
1 szt. gałązka bazyli
1 szczypta chili
12 szt. papier ryżowy
.0,5 szklanka oliwa
1 łyżka masło naturalne lub roslinne
Sajgonki z kaszą pęczak
Sajgonki z kaszą pęczak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut studzimy. Pieczarki czyścimy kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na maśle. Dodajemy pokrojonego pora, paprykę i ogórki. Wszystko dusimy około 5 minut.
Do miski przesypujemy kaszę pęczak i resztę składników z patelni, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy w wodzie, układamy na nim farsz i zawijamy jak krokiety.
Smażymy na głębokim oleju do uzyskania rumianego koloru.
Podajemy ciepłe posypane żółtym serem i natka pietruszki z sosem pomidorowym lub z sosem chrzanowym.
Sos chrzanowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki startego żółtego sera
2 łyżeczki świeżego startego chrzanu.
Komentarze