Ogórki

Ogórki

 

Ogórki to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywa. Doskonale smakują solo, jednak nie warto ograniczać się do wykorzystania ich tylko podczas przygotowywania kanapek.

 

Co zrobić z ogórków?

 

Ogórek sprawdzi się jako składnik wiosennych oraz letnich sałatek, które będą doskonałe zarówno na lekki lunch, jak i dodatek do grilla. Ze względu na wysoką zawartość wody w miąższu ogórki wspomogą utrzymanie odpowiedniego nawodnienia latem. Warto dodawać je do lemoniad, koktajli oraz soków wyciskanych.

Jednak przed włączeniem ogórków do dania należy zwrócić uwagę na sposób ich obierania. Nóż lub obieraczkę należy prowadzić od jasnej do ciemnej strony. Pozwala to uniknąć gorzkiego posmaku. Jasna strona znajduje się od strony kwiatu, a ciemna od łodyżki, i to w niej znajduje się więcej zielonego barwnika, który odpowiada za ten cierpki smak. 

 

Ogórki w klasycznym wydaniu – pikle

 

Zielone ogórki doskonale nadają się do przygotowywania przetworów na zimę. Zakonserwowane w ten sposób zachowują na dłużej smak (a często zyskują po prostu nowy, w zależności od wykorzystanych przez Ciebie przypraw). Możesz cieszyć się nimi również poza sezonem. 

Pikle z ogórków to nie tylko korniszony. Można je przerobić na wiele sposobów. Przygotowując przyprawy, możesz wypróbować różnego rodzaju zalewy: jak miodowa, musztardowa, curry czy meksykańska. W zależności od wielkości ogórków można w słoikach umieszczać w całości, pokrojone na kawałki lub w słupki. Smacznym dodatkiem do obiadu będą sałatki z tartych lub pokrojonych w plasterki warzyw. Można je połączyć z innymi.

 

Co zrobić z ogórków?

 

 

Sprawdź też nasze przepisy na ogórki kiszone!