Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ogórki

Ogórki

Ogórki - najważniejsze właściwości Ogórek to podłużne, zielone warzywo, które składa się z wody aż w 97%. Z tego względu warto sięgać po niego szczególnie latem, gdyż pomaga nawodnić...

Czytaj więcej
Ogórki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ogórki - najważniejsze właściwości

Ogórek to podłużne, zielone warzywo, które składa się z wody aż w 97%. Z tego względu warto sięgać po niego szczególnie latem, gdyż pomaga nawodnić organizm. W 100 g zawiera jedynie 12 kcal, łagodzi objawy zgagi, odkwasza organizm i pomaga oczyścić go z toksyn. Zawiera wapń, fosfor i potas, a także witaminę C, B6 oraz A - samo zdrowie!

Co zrobić z ogórków?

Ogórki to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywa. Doskonale smakują solo, jednak nie warto ograniczać się do wykorzystania ich tylko podczas przygotowywania kanapek. Ogórek sprawdzi się jako składnik wiosennych oraz letnich sałatek, które będą doskonałe zarówno na lekki lunch, jak i dodatek do grilla. Ze względu na wysoką zawartość wody w miąższu ogórki wspomogą utrzymanie odpowiedniego nawodnienia latem. Warto dodawać je do lemoniad, koktajli oraz soków wyciskanych.

Jednak przed włączeniem ogórków do dania należy zwrócić uwagę na sposób ich obierania. Nóż lub obieraczkę należy prowadzić od jasnej do ciemnej strony. Pozwala to uniknąć gorzkiego posmaku. Jasna strona znajduje się od strony kwiatu, a ciemna od łodyżki, i to w niej znajduje się więcej zielonego barwnika, który odpowiada za ten cierpki smak. 

Ogórki w klasycznym wydaniu – pikle

Zielone ogórki doskonale nadają się do przygotowywania przetworów na zimę. Zakonserwowane w ten sposób zachowują na dłużej smak (a często zyskują po prostu nowy, w zależności od wykorzystanych przez Ciebie przypraw). Możesz cieszyć się nimi również poza sezonem. 

Pikle z ogórków to nie tylko korniszony. Można je przerobić na wiele sposobów. Przygotowując przyprawy, możesz wypróbować różnego rodzaju zalewy: jak miodowa, musztardowa, curry czy meksykańska. W zależności od wielkości ogórków można w słoikach umieszczać w całości, pokrojone na kawałki lub w słupki. Smacznym dodatkiem do obiadu będą sałatki z tartych lub pokrojonych w plasterki warzyw. Można je połączyć z innymi.

Sposoby na ogórki:

  • Lemoniada z ogórkiem i koperkiem

  • Salsa z mango i ogórka

  • Mizeria

  • Wiosenna sałatka ze szczawiem i ogórkami

Sprawdź też nasze przepisy na ogórki kiszone!