Ośmiornica
Jak jeść ośmiornicę? Mimo, że coraz częściej jadamy owoce morza, to ośmiornica należy do jednych z najmniej pożądanych produktów z tej grupy przez Polaków. Lubujemy się w krewetkach czy...
Czytaj więcej
Jak jeść ośmiornicę?
Mimo, że coraz częściej jadamy owoce morza, to ośmiornica należy do jednych z najmniej pożądanych produktów z tej grupy przez Polaków. Lubujemy się w krewetkach czy kalmarach, ale ośmiornica rzadko króluje na naszych stołach. Powodem tego może być słaba jej dostępność w sklepach, albo też niewiedza, jak jeść ośmiornicę. A jest to bardzo proste – podaje się ją zwykle na ciepło, a fragmenty jadalne ośmiornicy to przede wszystkim macki. Jemy je, nabierając na widelczyk lub kroimy na mniejsze kawałki za pomocą noża. Dokładnie tak, jak inne rodzaje mięs.
Jak przyrządzić owoce morza?
Zatem jeśli nie sposób, jak jeść ośmiornicę, to może metoda jej przyrządzania jest problematyczna dla osób niemających z owocami morza do czynienia na co dzień? Być może – dlatego też Akademia Smaku przychodzi z pomocą i w swoich przepisach na ośmiornicę dokładnie opisujemy sposób przygotowania tego rodzaju owoców morza.
Jeśli jeszcze nie wiesz, czy lubisz smak samodzielnie podanej ośmiornicy – to warto na początek spróbować ją w towarzystwie innych składników w sałatce. Ośmiornica dobrze współgra z wyrazistymi i orzeźwiającymi produktami – tak jak w tej sałatce. Bardziej wyrazisty smak ośmiornicy można uzyskać, podając ją ze składnikami o łagodnym aromacie, jak quinoa i awokado.
Ośmiornica – przepisy na dania główne z tymi owocami morza także znajdziesz w Akademii Smaku. Proponujemy ośmiornicę w towarzystwie selera naciowego i ziemniaków albo z talarkami ziemniaczanymi, czosnkiem i szalotką. Koniecznie wypróbuj!