


Ośmiornica z nutką cytrusów połączona ze słodką, orzeźwiającą sałatką
Mrożoną ośmiornicę odstaw do całkowitego rozmrożenia. Następnie poubijaj ośmiornicę tłuczkiem. Umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej posiekany czosnek (1 ząbek - drugi zostaw do marynaty) i chili, wrzuć kawałek cytryny oraz kawałek pomarańczy. Wrzuć ośmiornicę. Po kilku minutach wlej białe wino. Ośmiornicę duś proporcjonalnie do jej wagi - jeżeli ma 600 g, duś 60 min. itd. Sprawdzaj za pomocą noża, czy jest miękka. Nóż powinien swobodnie, miękko wbijać się w ośmiornicę. Gdy ośmiornica będzie miękka, wyjmij ją z garnka, odkrój macki, resztę mięsa pokrój na drobne kawałki i zostaw do sałatki. Macki marynuj w oliwie z dodatkiem ostrej papryki w proszku, posiekanego ząbku czosnku i natki pietruszki. Następnie ośmiornicę podsmaż na patelni grillowej. Zrób sałatkę: połącz umytą rukolę, szynkę parmeńską, pozostałe kawałki ośmiornicy, ziarna granata, posiekaną miętę, dodaj dressing zrobiony z oliwy (łyżka), musztardy (łyżeczka), soku z granata (łyżka) i miodu (łyżeczka). Prezentacja: sałatkę ułóż na środku talerza, posyp pestkami granata, dokoła ułóż macki ośmiornicy. Smacznego! Przygotuj