Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ośmiornica z orzeźwiającą sałatką

Ośmiornica z orzeźwiającą sałatką
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ośmiornica z nutką cytrusów połączona ze słodką, orzeźwiającą sałatką

Składniki

600 g ośmiornica mrożona
1/2 szt. cytryna
1/2 szt. pomarańcza
250 ml białe wino
łącznie 8 łyżka oliwa
czosnek
1/2 szt. papryczka chili
ostra papryka w proszku
natka pietruszki
rukola
granat
szynka parmeńska
1 łyżeczka musztarda dijon
1 łyżeczka miód

Opis wykonania

Mrożoną ośmiornicę odstaw do całkowitego rozmrożenia. Następnie poubijaj ośmiornicę tłuczkiem. Umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej posiekany czosnek (1 ząbek - drugi zostaw do marynaty) i chili, wrzuć kawałek cytryny oraz kawałek pomarańczy. Wrzuć ośmiornicę. Po kilku minutach wlej białe wino. Ośmiornicę duś proporcjonalnie do jej wagi - jeżeli ma 600 g, duś 60 min. itd. Sprawdzaj za pomocą noża, czy jest miękka. Nóż powinien swobodnie, miękko wbijać się w ośmiornicę. Gdy ośmiornica będzie miękka, wyjmij ją z garnka, odkrój macki, resztę mięsa pokrój na drobne kawałki i zostaw do sałatki. Macki marynuj w oliwie z dodatkiem ostrej papryki w proszku, posiekanego ząbku czosnku i natki pietruszki. Następnie ośmiornicę podsmaż na patelni grillowej. Zrób sałatkę: połącz umytą rukolę, szynkę parmeńską, pozostałe kawałki ośmiornicy, ziarna granata, posiekaną miętę, dodaj dressing zrobiony z oliwy (łyżka), musztardy (łyżeczka), soku z granata (łyżka) i miodu (łyżeczka). Prezentacja: sałatkę ułóż na środku talerza, posyp pestkami granata, dokoła ułóż macki ośmiornicy. Smacznego! Przygotuj
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Jest moc! Takie danie zaskoczy każdego 😉 u mnie dodatkowo z ziemniakami opiekanymi
Radosław
To moja pierwsza styczność z ośmiornicą. Wyszło smacznie
Radosław
Ośmiornica nie była gumiasta. Dobrze doprawiona, delikatnie przypieczona