60 min P0DT1H0M0S P0DT1H0M0S Średnie dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Owoce morza mogą być proste w przygotowaniu, udowadnia to Małgorzata Majewska. Ośmiornicę rozmroź na kilka godzin przed gotowaniem. Z warzyw przygotuj bulion. Do zrobionego wywaru wrzuć ośmiornicę i gotuj, aż będzie miękka. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki w oddzielnym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę, pokrój papryczkę i wrzuć na rozgrzany olej, następnie dorzuć czosnek, szalotkę i seler naciowy. Wymieszaj. Ugotowaną ośmiorniczkę wyciągnij z wywaru, pokrój w odcinki o długości 3 cm i wrzuć na patelnię. Ugotowane ziemniaki dorzuć na patelnię. Całość możesz podlać wytrawnym białym winem. Udekoruj koktajlowymi pomidorkami i rukolą.