Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ośmiornica z selerem naciowym i młodymi ziemniakami Małgorzaty Majewskiej

Ośmiornica z selerem naciowym i młodymi ziemniakami Małgorzaty Majewskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Owoce morza mogą być proste w przygotowaniu, udowadnia to Małgorzata Majewska.

Składniki

Wywar do gotowania ośmiornicy
2 szt. Marchewka
1 szt. Pietruszka
1/4 szt. Seler
3 szt. Ziele angielskie
6 szt. Pieprz czarny w ziarnach
2 szt. Liście laurowe
1,5 l Woda
1 kg Ośmiornica
Dodatki
8 szt. Seler naciowy łodyga
0,8 kg Młode ziemniaki
1 szt. Czosnek
1 szt. Szalotka
1 szt. Ostra papryczka
4 łyżka Oliwa
8 szt. Pomidory koktajlowe
1 garść Rukola
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz

Opis wykonania

  1. Ośmiornicę rozmroź na kilka godzin przed gotowaniem.
  2. Z warzyw przygotuj bulion.
  3. Do zrobionego wywaru wrzuć ośmiornicę i gotuj, aż będzie miękka.
  4. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki w oddzielnym garnku.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, pokrój papryczkę i wrzuć na rozgrzany olej, następnie dorzuć czosnek, szalotkę i seler naciowy.
  6. Wymieszaj.
  7. Ugotowaną ośmiorniczkę wyciągnij z wywaru, pokrój w odcinki o długości 3 cm i wrzuć na patelnię.
  8. Ugotowane ziemniaki dorzuć na patelnię.
  9. Całość możesz podlać wytrawnym białym winem.
  10. Udekoruj koktajlowymi pomidorkami i rukolą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Ciekawa propozycja, trzeba się nad nią pochylić :)
Radosław
Wygląda niesamowicie aczkolwiek nie jestem pewien czy ośmiornica to mój klimat ;)