Ośmiornica z selerem naciowym i młodymi ziemniakami Małgorzaty Majewskiej
4 porcje
60 min
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 2)
Owoce morza mogą być proste w przygotowaniu, udowadnia to Małgorzata Majewska.
Składniki
Wywar do gotowania ośmiornicy
2 szt. Marchewka
1 szt. Pietruszka
1/4 szt. Seler
3 szt. Ziele angielskie
6 szt. Pieprz czarny w ziarnach
2 szt. Liście laurowe
1,5 l Woda
1 kg Ośmiornica
Dodatki
8 szt. Seler naciowy łodyga
0,8 kg Młode ziemniaki
1 szt. Czosnek
1 szt. Szalotka
1 szt. Ostra papryczka
4 łyżka Oliwa
8 szt. Pomidory koktajlowe
1 garść Rukola
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Ośmiornica z selerem naciowym i młodymi ziemniakami Małgorzaty Majewskiej
Ośmiornica z selerem naciowym i młodymi ziemniakami Małgorzaty Majewskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Ośmiornicę rozmroź na kilka godzin przed gotowaniem.
- Z warzyw przygotuj bulion.
- Do zrobionego wywaru wrzuć ośmiornicę i gotuj, aż będzie miękka.
- W tym samym czasie ugotuj ziemniaki w oddzielnym garnku.
- Na patelni rozgrzej oliwę, pokrój papryczkę i wrzuć na rozgrzany olej, następnie dorzuć czosnek, szalotkę i seler naciowy.
- Wymieszaj.
- Ugotowaną ośmiorniczkę wyciągnij z wywaru, pokrój w odcinki o długości 3 cm i wrzuć na patelnię.
- Ugotowane ziemniaki dorzuć na patelnię.
- Całość możesz podlać wytrawnym białym winem.
- Udekoruj koktajlowymi pomidorkami i rukolą.
Komentarze