Pieczona szynka
Mięso pieczone w całości doskonale sprawdzi się na rodzinny lub uroczysty obiad. Pieczona szynka podawana jest również na święta. Mięso podane na stół w naczyniu, w którym się piekło...
Czytaj więcej
Mięso pieczone w całości doskonale sprawdzi się na rodzinny lub uroczysty obiad. Pieczona szynka podawana jest również na święta. Mięso podane na stół w naczyniu, w którym się piekło wygląda jednocześnie elegancko i apetycznie. Z kolei możliwość pokrojenia mięsa przy stole dodaje całemu posiłkowi jeszcze więcej atrakcyjności.
Jak upiec szynkę?
Przepis na pieczoną szynkę mimo, iż czasochłonny jest bardzo prosty. Mięso wieprzowe podczas obróbki termicznej łatwo traci wodę przez co robi się suche i twarde. Aby temu zapobiec przed pieczeniem warto zamarynować mięso w oleju i ulubionych przyprawach. Zamarynowane mięso można upiec na kilka sposobów - w naczyniu żaroodpornym, naczyniu żeliwnym, w rękawie. W przypadku naczyń należy piec mięso pod przykryciem, tak by ograniczyć parowanie wody i zachować soki w mięsie. W przypadku braku pokrywki w trakcie pieczenia konieczne jest podlewanie mięsa wodą lub marynatą. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości kawałka mięsa. Szacunkowo podaje się, że na każdy 1 kilogram mięsa przypada minimum 1 godzina pieczenia.