Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie nazywane są inaczej pierogami galicyjskimi. Pierogi te pochodzą z Galicji Wschodniej (Rusi Czerwonej) – historycznej krainy pomiędzy Ukrainą a południowo-wschodnią Polską. Są popularnym przysmakiem w Polsce i...

Czytaj więcej
Pierogi ruskie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pierogi ruskie nazywane są inaczej pierogami galicyjskimi. Pierogi te pochodzą z Galicji Wschodniej (Rusi Czerwonej) – historycznej krainy pomiędzy Ukrainą a południowo-wschodnią Polską. Są popularnym przysmakiem w Polsce i na Ukrainie.

Sprawdzony przepis na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebna jest jedynie mąka, woda i sól. W niektórych przepisach znajdziemy także jajka.

Ciasto ugniata się na zwartą masę bez grudek, a następnie rozwałkowuje na grubość ok. 2mm. Następnie z ciasta należy wyciąć kółka (np. za pomocą szklanki), które po wypełnieniu farszem i sklejeniu brzegów stworzą formę pieroga. Okrągły fragment ciasta z nałożonym na środku farszem składa się na pół i skleja brzegi palcami lub widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z masy uzyskanej z gotowanych ziemniaków i twarogu, doprawionej solą, pieprzem i podsmażoną cebulą.

Sposób podawania pierogów ruskich

Warto przygotować farsz na pierogi ruskie z cebulą w taki sposób, aby cebula nie była wyczuwalna podczas jedzenia. Dobrze wykonana masa z ziemniaków, twarogu i cebuli ma tworzyć wyrazisty, jednolity w konsystencji smak, aby nie konkurować z dodatkami serwowanymi z pierogami.

Pierogi ruskie najczęściej podaje się z podsmażoną cebulą, skwarkami lub śmietaną. Wiele osób preferuje także pierogi ruskie odsmażane po ugotowaniu, ponieważ tworzą wówczas delikatnie zarumienioną, chrupiącą skorupkę.

W niektórych miastach pierogi podawane są również w połączeniu z ziołami, np. posypane kminkiem.