Pierogi ruskie
Pierogi ruskie nazywane są inaczej pierogami galicyjskimi. Pierogi te pochodzą z Galicji Wschodniej (Rusi Czerwonej) – historycznej krainy pomiędzy Ukrainą a południowo-wschodnią Polską. Są popularnym przysmakiem w Polsce i...
Czytaj więcej
Pierogi ruskie nazywane są inaczej pierogami galicyjskimi. Pierogi te pochodzą z Galicji Wschodniej (Rusi Czerwonej) – historycznej krainy pomiędzy Ukrainą a południowo-wschodnią Polską. Są popularnym przysmakiem w Polsce i na Ukrainie.
Sprawdzony przepis na pierogi ruskie
Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebna jest jedynie mąka, woda i sól. W niektórych przepisach znajdziemy także jajka.
Ciasto ugniata się na zwartą masę bez grudek, a następnie rozwałkowuje na grubość ok. 2mm. Następnie z ciasta należy wyciąć kółka (np. za pomocą szklanki), które po wypełnieniu farszem i sklejeniu brzegów stworzą formę pieroga. Okrągły fragment ciasta z nałożonym na środku farszem składa się na pół i skleja brzegi palcami lub widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z masy uzyskanej z gotowanych ziemniaków i twarogu, doprawionej solą, pieprzem i podsmażoną cebulą.
Sposób podawania pierogów ruskich
Warto przygotować farsz na pierogi ruskie z cebulą w taki sposób, aby cebula nie była wyczuwalna podczas jedzenia. Dobrze wykonana masa z ziemniaków, twarogu i cebuli ma tworzyć wyrazisty, jednolity w konsystencji smak, aby nie konkurować z dodatkami serwowanymi z pierogami.
Pierogi ruskie najczęściej podaje się z podsmażoną cebulą, skwarkami lub śmietaną. Wiele osób preferuje także pierogi ruskie odsmażane po ugotowaniu, ponieważ tworzą wówczas delikatnie zarumienioną, chrupiącą skorupkę.
W niektórych miastach pierogi podawane są również w połączeniu z ziołami, np. posypane kminkiem.