Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.33 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ruskie sprawdzą się jako samodzielny obiad lub jako dodatek do barszczu.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
Szczypta soli
1 cebula
300 g półtłustego twarogu
700 g ziemniaków
1 łyżka oleju roślinnego
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Następnie rozdrobnij je przy pomocy tłuczka.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie miała złoty kolor.

Twaróg zmiel na maszynce i połącz z ziemniakami i cebulą. Gotowy farsz dopraw do smaku i odstaw do przestudzenia.

Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.

Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Polecam podsmażyć przed podaniem. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Bardzo smaczne
Edi
Ten myk z gorącą woda przy zarabianiu ciasta, jest super. Ciasto jest elastyczne bardzo. Uwielbiam!
Magda G
Bardzo dobre
Magda G
Kolejnym razem wraz z serem zmielę też smażoną cebulę, farsz mógłby wtedy być jeszcze lepszy.
kzuzanna34
Uwielbiam robić pierogi. A te są moje ulubione.
Maria Izabela
Super delikatne ciasto
Aleksandra J
Bardzo dobre pierogi ☺️
Lalaxo
wspaniałe, podawane u mnie w domu z pieczarkami i skwarkami na przemian
Ewusia1222
Tradycyjny smak
bsylvia
Tradycyjny smak, bardzo dobre - polecam!
Marzenna
Ruskie czy ukraińskie pierogi jak kto woli można je jeść do woli.
zielone_obloczki
Bardzo smaczne! Klasyka :)
Dariaa509
Tradycyjne są najlepsze 😊
Mateusz Mirga1309
Ciasto z tego przepisu samo rozpływa się w ustach. Pierogi to takie danie że zawsze każdy zje ze smakiem, u nas w domu znikają w ciągu godziny. Przepis warty uwagi
NatPab
Cebulka obowiązkowo
Kobagata
Jak zwykle przepis udany. Polecam spróbować
ka$ka
Pyszne, o wiele lepsze niż sklepowe. Często będę je robiła.
misia
Pierogi bardzo dobre, smakują jak z dawnych lat u mojej babci. Przepis łatwy.
roberto
Pyszne, dobrze smakują przypieczone na patelni. Przepis dodaję do ulubionych.
PatrycjaK
W końcu wyszły mi pierogi a zawsze mam problem z ich wykonaniem! Przepis bardzo łatwy. Przypiekłam je jeszcze na patelni.
Mateusz Mirga1309
Częściej kupuję, ale warto też trochę poświęcić czasu bo są pysze! Polecam przepis
annaolejarz
Polecam, wyszły przepysznie. Kocham je jeść z dodatkiem cebuli i świeżej natki pietruszki. Smakują jak u babci
Lapczys
Zawsze jak robię pierogi, musi się znaleźć miejsce dla ruskich. Uwielbiam i z wody i smażone.