Pierogi ruskie z masłem i skwarkami

4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Pierogi ruskie to klasyczny przysmak polsko-ukraiński. Polskie ziemniaki i ser biały tworzą zaskakujące połączenie, które odnajdziemy właśnie w pierogach ruskich.
Składniki
300 g Mąka pszenna
2 szt. Jajka
50 ml Olej
50 ml Woda
500 g Biały ser
5 szt. Ziemniaki
2 szt. Cebula
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
100 g Słonina
Pierogi ruskie z masłem i skwarkami
Pierogi ruskie z masłem i skwarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj drobno posiekaną, zeszkloną na maśle cebulę.
- Następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
- Na stolnicy wysyp mąkę, wymieszaj ją z letnią wodą.
- Wyrób ciasto, następnie je rozwałkowuj.
- Wycinaj kółka, nakładaj na nie farsz.
- Zlep pierogi i gotuj w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.
- Podawaj z roztopionym masłem lub skwarkami.
Komentarze