Pierogi ruskie z masłem i skwarkami
 
                                            4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Pierogi ruskie to klasyczny przysmak polsko-ukraiński. Polskie ziemniaki i ser biały tworzą zaskakujące połączenie, które odnajdziemy właśnie w pierogach ruskich.
                
                Składniki
300 g Mąka pszenna
                                                            2 szt. Jajka
                                                            50 ml Olej
                                                            50 ml Woda
                                                            500 g Biały ser
                                                            5 szt. Ziemniaki
                                                            2 szt. Cebula
                                                            1 szczypta Sól
                                                            1 szczypta Pieprz
                                                            100 g Słonina
                                                    Pierogi ruskie z masłem i skwarkami
Pierogi ruskie z masłem i skwarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj drobno posiekaną, zeszkloną na maśle cebulę.
- Następnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
- Na stolnicy wysyp mąkę, wymieszaj ją z letnią wodą.
- Wyrób ciasto, następnie je rozwałkowuj.
- Wycinaj kółka, nakładaj na nie farsz.
- Zlep pierogi i gotuj w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch.
- Podawaj z roztopionym masłem lub skwarkami.
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze