Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierożki chińskie

Pierożki chińskie

Kuchnia chińska – chińskie pierożki Rodzaje chińskich pierożków są bardzo liczne, ale każdy z nich cechuje się wspólnymi cechami. Chińskie pierożki są bardzo aromatyczne, a to za sprawą doboru...

Czytaj więcej
Pierożki chińskie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kuchnia chińska – chińskie pierożki

Rodzaje chińskich pierożków są bardzo liczne, ale każdy z nich cechuje się wspólnymi cechami. Chińskie pierożki są bardzo aromatyczne, a to za sprawą doboru przypraw takich, jak imbir, chili, czasami trawa cytrynowa. Do tego zwykle pierożki (won ton czy też inne chińskie) podaje się z dodatkiem wyrazistego w smaku sosu sojowego. Warto też dodać, że bardzo specyficzne jest nadzienie do chińskich pierożków. Możemy do niego wykorzystywać mięsa, ale i warzywa czy owoce morza. I co najważniejsze – chińskie pierożki są niewielkie, zwykle jedna sztuka starcza na jeden niewielki kęs.

Pierożki won ton czy dim sum, jakie wybierasz?

Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje chińskich pierożków? Na przykład dim sum to pierożki w delikatnie stożkowym kształcie, najczęściej ugotowane na parze. Zaś pierożki gyoza kształtem nieco przypominają nasze klasyczne polskie pierogi. Podaje się je z warzywami albo mięsem, pieczone lub smażone. Pierożki won ton charakteryzują się bardzo cienkim i delikatnym ciastem i są lepione w kształt sakiewki. Więcej na temat kuchni chińskiej i poszczególnych rodzajów chińskich pierożków przeczytasz oczywiście w Akademii Smaku. Przygotuj swoje własne nadzienie do chińskich pierożków i zagniataj ciasto!