Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierożki won-ton z farszem z warzyw po wietnamsku

Opis wykonania

Pierożki z farszem z cukinii, marchewki, żółtej papryki, papryczki chilli i cebuli dymki.

W misce wymieszaj mąkę z wodą i zagniataj ciasto, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie można uformować z niego kulkę. Ciasto zostaw na 20-25 minut w misce, przykryte czystą i wilgotną czystą ścierką. 

Gdy ciasto będzie odpoczywało umyj warzywa i pokrój je w paseczki. Z wyjątkiem dymki – ją pokrój w cieniutkie plasterki. Przełóż warzywa do miski, skrop sosem sojowym i dopraw curry. Odstaw na chwilę, aby warzywa przeszły smakiem.



Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj ciasto najcieniej jak to możliwe. Powinno być półprzezroczyste. Nie wałkuj całego ciasta naraz. Ułatwisz sobie pracę jeśli podzielisz je na 4 części. Krążki ciasta wycinaj przy pomocy foremki lub szklanki. Nakładaj farsz łyżeczką na środek pierożka i lep jak tradycyjne pierogi lub zwiń w sakiewkę.



Pierożki gotuj na parze przez około 7-10 minut. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta.



TIP



  • Mąkę pszenną można zastąpić ryżową – ciasto na pierożki będzie jeszcze delikatniejsze, a danie nabierze azjatyckiego charakteru.

     

  • Pamiętaj o zachowaniu proporcji ilości mąki do wody. Inaczej ciasto będzie się rozklejało.

     

  • Do warzywnego farszu można dodać prażone nasiona sezamu lub czarnuszki, które dodatkowo podkręcą smak całości.

     

  • Ewentualny nadmiar farszu możesz wykorzystać do przygotowania sałatki. Wystarczy dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, trawę cytrynową, kiełki oraz nasiona sezamu.