


Pierożki z farszem z cukinii, marchewki, żółtej papryki, papryczki chilli i cebuli dymki.
W misce wymieszaj mąkę z wodą i zagniataj ciasto, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie można uformować z niego kulkę. Ciasto zostaw na 20-25 minut w misce, przykryte czystą i wilgotną czystą ścierką.
Gdy ciasto będzie odpoczywało umyj warzywa i pokrój je w paseczki. Z wyjątkiem dymki – ją pokrój w cieniutkie plasterki. Przełóż warzywa do miski, skrop sosem sojowym i dopraw curry. Odstaw na chwilę, aby warzywa przeszły smakiem.
Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj ciasto najcieniej jak to możliwe. Powinno być półprzezroczyste. Nie wałkuj całego ciasta naraz. Ułatwisz sobie pracę jeśli podzielisz je na 4 części. Krążki ciasta wycinaj przy pomocy foremki lub szklanki. Nakładaj farsz łyżeczką na środek pierożka i lep jak tradycyjne pierogi lub zwiń w sakiewkę.
Pierożki gotuj na parze przez około 7-10 minut. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta.
TIP