Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierożki won-ton z farszem z warzyw po wietnamsku

Pierożki won-ton z warzywami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierożki z farszem z cukinii, marchewki, żółtej papryki, papryczki chilli i cebuli dymki.

Składniki

Ciasto:
100 g maki pszennej
50 g wody
Farsz:
małej cukinii
średnia marchewka
papryki żółtej
papryczki chilli lub zwykłej czerwonej
dymka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry

Opis wykonania

W misce wymieszaj mąkę z wodą i zagniataj ciasto, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie można uformować z niego kulkę. Ciasto zostaw na 20-25 minut w misce, przykryte czystą i wilgotną czystą ścierką. 
Gdy ciasto będzie odpoczywało umyj warzywa i pokrój je w paseczki. Z wyjątkiem dymki – ją pokrój w cieniutkie plasterki. Przełóż warzywa do miski, skrop sosem sojowym i dopraw curry. Odstaw na chwilę, aby warzywa przeszły smakiem.

Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj ciasto najcieniej jak to możliwe. Powinno być półprzezroczyste. Nie wałkuj całego ciasta naraz. Ułatwisz sobie pracę jeśli podzielisz je na 4 części. Krążki ciasta wycinaj przy pomocy foremki lub szklanki. Nakładaj farsz łyżeczką na środek pierożka i lep jak tradycyjne pierogi lub zwiń w sakiewkę.

Pierożki gotuj na parze przez około 7-10 minut. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta.

TIP

  • Mąkę pszenną można zastąpić ryżową – ciasto na pierożki będzie jeszcze delikatniejsze, a danie nabierze azjatyckiego charakteru.
     
  • Pamiętaj o zachowaniu proporcji ilości mąki do wody. Inaczej ciasto będzie się rozklejało.
     
  • Do warzywnego farszu można dodać prażone nasiona sezamu lub czarnuszki, które dodatkowo podkręcą smak całości.
     
  • Ewentualny nadmiar farszu możesz wykorzystać do przygotowania sałatki. Wystarczy dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, trawę cytrynową, kiełki oraz nasiona sezamu.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych