Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana, za co odpowiada przede wszystkim ogromna powierzchnia tego kraju. W zależności od położenia geograficznego będą dominować odmienne tradycje kulinarne. Możemy jednak wyróżnić w niej...
Czytaj więcej
Kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana, za co odpowiada przede wszystkim ogromna powierzchnia tego kraju. W zależności od położenia geograficznego będą dominować odmienne tradycje kulinarne. Możemy jednak wyróżnić w niej pewne stałe elementy.
Podstawowe produkty kuchni chińskiej
Absolutną podstawą kuchni chińskiej jest ryż, czyli najstarsza na świecie roślina uprawna. Spożywa się go zarówno w wersji klasycznej (po prostu ugotowany), jak i przetworzonej, w postaci makaronu ryżowego, papieru ryżowego, piwa, wina itp.
Kolejny produktem jest makaron (ryżowy lub pszenny) podawany zazwyczaj w wersji smażonej z kurczakiem i warzywami – tzw. makaron stir fry po chińsku. Chińczycy uwielbiają też produkty sojowe, takie jak sos sojowy, mleko i pasta sojowa oraz tofu w różnych odsłonach (naturalne, wędzone, smażone itp.). Na koniec nie można zapomnieć o chińskich warzywach i grzybach (np.shitake) oraz tradycyjnych przyprawach pięciu smaków, do których należą:
-
anyż gwiaździsty,
-
goździki,
-
cynamon,
-
nasiona kopru włoskiego,
-
pieprz syczuański.
Kuchnia chińska – przepisy
Wiele osób pyta, jak zrobić chińskie danie. Przepisów na tę potrawę może być wiele, gdyż chińskie potrawy to zarówno smażony ryż, makaron, kurczak po chińsku (zazwyczaj to kurczak gongbao) czy chińskie zupy. Wszystkie jednak charakteryzują się dużą ilością wspomnianych pięciu przypraw i dodatkiem mięsa lub tofu. Nie sposób nie wspomnieć tu o słynnych bułeczkach bao z ciasta parzonego z wytrawnym, mięsno-warzywnym wnętrzem czy popularnych chińskich pierożkach won ton lub dim sum w kształcie sakiewek. Przepisy na chińskie dania znajdzie poniżej – smacznego!