Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana, za co odpowiada przede wszystkim ogromna powierzchnia tego kraju. W zależności od położenia geograficznego będą dominować odmienne tradycje kulinarne. Możemy jednak wyróżnić w niej...

Czytaj więcej
Kuchnia chińska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana, za co odpowiada przede wszystkim ogromna powierzchnia tego kraju. W zależności od położenia geograficznego będą dominować odmienne tradycje kulinarne. Możemy jednak wyróżnić w niej pewne stałe elementy.

Podstawowe produkty kuchni chińskiej

Absolutną podstawą kuchni chińskiej jest ryż, czyli najstarsza na świecie roślina uprawna. Spożywa się go zarówno w wersji klasycznej (po prostu ugotowany), jak i przetworzonej, w postaci makaronu ryżowego, papieru ryżowego, piwa, wina itp.

Kolejny produktem jest makaron (ryżowy lub pszenny) podawany zazwyczaj w wersji smażonej z kurczakiem i warzywami – tzw. makaron stir fry po chińsku. Chińczycy uwielbiają też produkty sojowe, takie jak sos sojowy, mleko i pasta sojowa oraz tofu w różnych odsłonach (naturalne, wędzone, smażone itp.). Na koniec nie można zapomnieć o chińskich warzywach i grzybach (np.shitake) oraz tradycyjnych przyprawach pięciu smaków, do których należą:

  • anyż gwiaździsty,

  • goździki,

  • cynamon,

  • nasiona kopru włoskiego,

  • pieprz syczuański.

Kuchnia chińska – przepisy

Wiele osób pyta, jak zrobić chińskie danie. Przepisów na tę potrawę może być wiele, gdyż chińskie potrawy to zarówno smażony ryż, makaron, kurczak po chińsku (zazwyczaj to kurczak gongbao) czy chińskie zupy. Wszystkie jednak charakteryzują się dużą ilością wspomnianych pięciu przypraw i dodatkiem mięsa lub tofu. Nie sposób nie wspomnieć tu o słynnych bułeczkach bao z ciasta parzonego z wytrawnym, mięsno-warzywnym wnętrzem czy popularnych chińskich pierożkach won ton lub dim sum w kształcie sakiewek. Przepisy na chińskie dania znajdzie poniżej – smacznego!