Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku inaczej nazywane są plackami zbójeckimi. Pochodzą z Podhala, z Polski, a ich nazwa być może pochodzi od gulaszu, który przyrządzany jest na wzór węgierskiego. Placki przyrządza...

Czytaj więcej
Placki po węgiersku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Placki po węgiersku inaczej nazywane są plackami zbójeckimi. Pochodzą z Podhala, z Polski, a ich nazwa być może pochodzi od gulaszu, który przyrządzany jest na wzór węgierskiego. Placki przyrządza się z ziemniaków, mąki, posiekanej cebuli, jajek i przypraw. Placki serwowane są z gulaszem, z którym tworzą spójny, niepowtarzalny smak.

Jak przygotować placek po węgiersku?

Placek przygotowuje się ze startych ziemniaków, drobno posiekanej cebuli, mąki i jajka, które doprawia się solą i pieprzem. Placek po węgiersku jest zdecydowanie większy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Podczas smażenia należy rozprowadzić masę ziemniaczaną na całej powierzchni patelni. Im powierzchnia będzie większa, tym więcej gulaszu będzie można nałożyć na placek. Gulasz nakłada się na powierzchnię zarumienionego placka, który następnie można złożyć na pół i polać z wierzchu kwaśną śmietaną. Do dekoracji można użyć szczypiorku, koperku lub pietruszki.

Co na placek po węgiersku?

Tradycyjny placek po węgiersku podawany jest z sosem gulaszowym.

Gulasz do placka po węgiersku składa się z połączenia mięsa z łopatki lub szynki, bulionu, cebuli, papryki, ząbku czosnku, pieczarek, oliwy z oliwek lub oleju, mąki, słodkiej i ostrej mielonej papryki, śmietany 18% oraz soli i pieprzu.

Gulasz węgierski zazwyczaj zawiera mięso pokrojone w drobną kostkę, jednak zdarza się, że jest podawany z mięsem mielonym. Placek po węgiersku z kurczakiem to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną