


Placek po węgiersku to klasyka. Dania regionalne trudno jest odtworzyć. Poniższy przepis pozwoli Wam przyrządzić idealny placek po węgiersku.
Każdy zna to danie, najczęściej jemy je w restauracjach i góralskich gospodach. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego pokażę wam, jak możecie zostać mistrzami placków węgierskich i przyrządzać je z wprawą we własnej kuchni!
Mięso pokrój w kostkę, boczek nieco drobniej, a cebulę posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj boczek, paprykę, cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli.
Na patelni obsmaż mięso doprawione solą oraz pieprzem i gdy tylko ładnie się zetnie, to dodaj mięso do warzyw.
Do mięsa dodaj sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej bulion, ale tylko tyle, żeby przykryć wszystkie składniki.
Teraz wystarczy przykryć garnek i gotować gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez przynajmniej 60 minut do czasu, aż mięso będzie mięciutkie.
Ostatnim krokiem w przygotowaniu gulaszu będzie dodanie pod koniec gotowania koncentratu pomidorowego i doprawienie do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz do placka węgierskiego musi być gęsty. Jeżeli taki nie będzie, przygotuj z masła i odrobiny mąki lekką, białą zasmażkę. Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając. Przełóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Teraz czas na placki ziemniaczane: obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na małych albo dużych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Do prawdziwego placka po węgiersku potrzebujesz placka giganta, dlatego musisz usmażyć chrupiący placek o rozmiarze patelni.
Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.