Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Placek po węgiersku to klasyka. Dania regionalne trudno jest odtworzyć. Poniższy przepis pozwoli Wam przyrządzić idealny placek po węgiersku.

Składniki

Gulasz:
1 l bulionu
500 g łopatki wieprzowej
100 g boczku
2 czerwone papryki
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe
Sól, pieprz do smaku

Placki ziemnaczane:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
848.25 kcal
Tłuszcz
45.9 g
Węglowodany
65.9 g
Błonnik
44 g
Białko
8.25 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

Każdy zna to danie, najczęściej jemy je w restauracjach i góralskich gospodach. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego pokażę wam, jak możecie zostać mistrzami placków węgierskich i przyrządzać je z wprawą we własnej kuchni!

Placek po węgiersku - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, boczek nieco drobniej, a cebulę posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

  2. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj boczek, paprykę, cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli.

  3. Na patelni obsmaż mięso doprawione solą oraz pieprzem i gdy tylko ładnie się zetnie, to dodaj mięso do warzyw.

  4. Do mięsa dodaj sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej bulion, ale tylko tyle, żeby przykryć wszystkie składniki.

  5. Teraz wystarczy przykryć garnek i gotować gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez przynajmniej 60 minut do czasu, aż mięso będzie mięciutkie.

  6. Ostatnim krokiem w przygotowaniu gulaszu będzie dodanie pod koniec gotowania koncentratu pomidorowego i doprawienie do smaku solą oraz pieprzem.

  7. Gulasz do placka węgierskiego musi być gęsty. Jeżeli taki nie będzie, przygotuj z masła i odrobiny mąki lekką, białą zasmażkę. Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając. Przełóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  8. Teraz czas na placki ziemniaczane: obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na małych albo dużych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

  9. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

  10. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

  11. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Do prawdziwego placka po węgiersku potrzebujesz placka giganta, dlatego musisz usmażyć chrupiący placek o rozmiarze patelni.

  12. Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.

Placek po węgiersku - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zajadałem się, wziąłem dokładkę i wezmę kolejną.