Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placek po węgiersku

Opis wykonania

Placek po węgiersku to klasyka. Dania regionalne trudno jest odtworzyć. Poniższy przepis pozwoli Wam przyrządzić idealny placek po węgiersku.

Każdy zna to danie, najczęściej jemy je w restauracjach i góralskich gospodach. Ale my w Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego pokażę wam, jak możecie zostać mistrzami placków węgierskich i przyrządzać je z wprawą we własnej kuchni!

nóż, śmietana, placek z gulaszem

Opis przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, boczek nieco drobniej, a cebulę posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

  2. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj boczek, paprykę, cebulę i całość podsmażaj, aż cebula się zeszkli.

  3. Na patelni obsmaż mięso doprawione solą oraz pieprzem i gdy tylko ładnie się zetnie, to dodaj mięso do warzyw.

  4. Do mięsa dodaj sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej bulion, ale tylko tyle, żeby przykryć wszystkie składniki.

  5. Teraz wystarczy przykryć garnek i gotować gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez przynajmniej 60 minut do czasu, aż mięso będzie mięciutkie.

  6. Ostatnim krokiem w przygotowaniu gulaszu będzie dodanie pod koniec gotowania koncentratu pomidorowego i doprawienie do smaku solą oraz pieprzem.

  7. Gulasz do placka węgierskiego musi być gęsty. Jeżeli taki nie będzie, przygotuj z masła i odrobiny mąki lekką, białą zasmażkę. Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając. Przełóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  8. Teraz czas na placki ziemniaczane: obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na małych albo dużych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

  9. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

  10. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

  11. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Do prawdziwego placka po węgiersku potrzebujesz placka giganta, dlatego musisz usmażyć chrupiący placek o rozmiarze patelni.

  12. Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.

placek z gulaszem, mięso, sos, mięso w sosie

Bosch do kuchni