Placki z gulaszem po węgiersku
4 porcje
45 min
Łatwe
4.75 (Ilość ocen: 4)
Kolorowy gulasz wygląda niezwykle apetycznie.
Składniki
4-5 dużych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
300 g karkówki
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
5-6 ogórków kiszonych
250 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
½ łyżki majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta kminku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Olej do smażenia
Placki po węgiersku z gulaszem
Placki po węgiersku z gulaszem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aromatyczny gulasz sprawia, że proste placki ziemniaczane nabierają charakteru.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw.
- Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.
- Warzywa umyj i osusz, pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem. Pokrój je na ćwiartki (pieczarki) lub w kostkę (papryki i ogórki). Mięso również pokrój w kostkę.
- Pozostałą cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj mięso i pieczarki. Chwilę je podsmażaj i dodaj na patelnię pomidory oraz papryki. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodaj ogórki i po chwili zdejmij sos z ognia.
- Ciepłe placki podawaj polane sosem.
TIP
- Jeśli masa na placki będzie zbyt płynna, dodaj bułkę tartą lub mąkę.
- Karkówkę możesz zastąpić łopatką lub szpondrem.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze