Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolorowy gulasz wygląda niezwykle apetycznie.

Składniki

4-5 dużych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
300 g karkówki
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
5-6 ogórków kiszonych
250 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
½ łyżki majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta kminku
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Olej do smażenia

Opis wykonania

Aromatyczny gulasz sprawia, że proste placki ziemniaczane nabierają charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw.
  2. Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.
  4. Warzywa umyj i osusz, pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem. Pokrój je na ćwiartki (pieczarki) lub w kostkę (papryki i ogórki). Mięso również pokrój w kostkę.
  5. Pozostałą cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj mięso i pieczarki. Chwilę je podsmażaj i dodaj na patelnię pomidory oraz papryki. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodaj ogórki i po chwili zdejmij sos z ognia.
  6. Ciepłe placki podawaj polane sosem.

TIP

  • Jeśli masa na placki będzie zbyt płynna, dodaj bułkę tartą lub mąkę.
  • Karkówkę możesz zastąpić łopatką lub szpondrem.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Obiadek mega Panowie u mnie w domu lubią trochę posypać serem żółtym i pietruszką
Magda
Mega pyszny, zawsze chętnie zajadamy :)
MiszelPiszel
To danie wymaga pracy i czas, ale jest tego wartę! Pyszota!
Sylwucha
Ukochane placuszki mojego syna.
Ewusia1222
Pyszny obiad dla całej rodziny. U nas bez papryki tylko z marchewką:)
Dariaa509
Bardzo dobre polecam
Aleksandra J
Przepyszne 🤤 mogłabym jeść codziennie 🤭
bsylvia
Pyszne placki po węgiersku z gulaszem. Warto, polecam!