Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki z gulaszem po węgiersku

Opis wykonania

Kolorowy gulasz wygląda niezwykle apetycznie.

Aromatyczny gulasz sprawia, że proste placki ziemniaczane nabierają charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na tarce o grubym oczku, przełóż do miski i odstaw.
  2. Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich jajka, bułkę, cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste.
  4. Warzywa umyj i osusz, pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem. Pokrój je na ćwiartki (pieczarki) lub w kostkę (papryki i ogórki). Mięso również pokrój w kostkę.
  5. Pozostałą cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodaj mięso i pieczarki. Chwilę je podsmażaj i dodaj na patelnię pomidory oraz papryki. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodaj ogórki i po chwili zdejmij sos z ognia.
  6. Ciepłe placki podawaj polane sosem.

TIP

  • Jeśli masa na placki będzie zbyt płynna, dodaj bułkę tartą lub mąkę.
  • Karkówkę możesz zastąpić łopatką lub szpondrem.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.