Placki z dyni
Puszyste, chrupiące, na słodko, na słono, a nawet pikantne – placki dyniowe to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które powinno mieć swoje stałe miejsce w jesiennym menu. Przyrządzić...
Czytaj więcej
Puszyste, chrupiące, na słodko, na słono, a nawet pikantne – placki dyniowe to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które powinno mieć swoje stałe miejsce w jesiennym menu. Przyrządzić je można na wiele różnych sposobów.
Jak zrobić placki z dyni?
Warzywne placuszki z dyni to dobry pomysł na jesienne dni, gdy sezon na dynię w pełni. Bazę na ciasto przygotować można z dyniowego puree – wtedy będą delikatniejsze i puchate – lub z surowego, startego na tarce warzywa, podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych.
Placki z dyni na słodko warto przygotować z puree, tak by przypominały delikatne racuchy. W celu przygotowania musu, dynię należy pokroić w kostkę razem ze skórką, usnąć pestki, a następnie wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Po ostudzeniu zblendować na gładką masę. Puree mieszamy z jajkami, tłuszczem i cukrem, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Z tak przygotowanej masy formujemy na patelni placuszki i smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu wyrośnięcia i zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, cynamonem, śmietaną lub konfiturami.