


Pyszne połączenie delikatnej dyni i subtelnej cukinii, to przepis na placki idealne. Jak dodać im charakteru? Sos tzatziki załatwi sprawę!
Dynię, cukinię oraz ziemniaka zetrzyj na duże oczka używając przystawki do robota OptiMum. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dobrze odsącz.
W wysokiej misce wymieszaj odsączone warzywa, jajo, tymianek, mąkę, jogurt. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna dodaj więcej mąki.
Przygotuj sos:
Starty i odsączony z wody ogórek wymieszaj z jogurtem greckim i drobno posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką octu winnego, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki.
Czas na smażenie:
Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego, nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.
Gotowe placki odsącz na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem tzatziki.