Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki
![Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki](https://akademiasmaku.pl/storage/8044/conversions/placki-z-dyni-i-cukinii-z-sosem-tzatziki-5240-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki
Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10639/conversions/ksXNH4Evtdsjdi-thumb.webp)
Dynię, cukinię oraz ziemniaka zetrzyj na duże oczka używając przystawki do robota OptiMum. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dobrze odsącz.
W wysokiej misce wymieszaj odsączone warzywa, jajo, tymianek, mąkę, jogurt. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna dodaj więcej mąki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10640/conversions/Y2ujQcSCOH8UQ8-thumb.webp)
Przygotuj sos:
Starty i odsączony z wody ogórek wymieszaj z jogurtem greckim i drobno posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką octu winnego, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki.
Czas na smażenie:
Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego, nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.
Porada
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10641/conversions/t1XmV0h6AA3lCv-thumb.webp)
Gotowe placki odsącz na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem tzatziki.
Komentarze