Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki

Opis wykonania

Pyszne połączenie delikatnej dyni i subtelnej cukinii, to przepis na placki idealne. Jak dodać im charakteru? Sos tzatziki załatwi sprawę!

Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki - krok 1

Dynię, cukinię oraz ziemniaka zetrzyj na duże oczka używając przystawki do robota OptiMum. Dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dobrze odsącz.

W wysokiej misce wymieszaj odsączone warzywa, jajo, tymianek, mąkę, jogurt. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna dodaj więcej mąki.

Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki - krok 2

Przygotuj sos:

Starty i odsączony z wody ogórek wymieszaj z jogurtem greckim i drobno posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką octu winnego, dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki.

Czas na smażenie:

Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego, nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.

Placki z dyni i cukinii z sosem tzatziki - krok 3

Gotowe placki odsącz na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem tzatziki.

Bosch do kuchni