Intrygująca słodko-ostra propozycja na pyszny rodzinny obiad.
Z czasem nawet najlepsze placki ziemniaczane mogą się znudzić. Dodatek dyni sprawia, że sprawdzone przepisy nabierają całkiem nowego smaku i koloru.
Opis wykonania:
- Ziemniaki oraz dynię obierz i umyj. Następnie zetrzyj oba warzywa na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
- Dynię i ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste. Masa nie może być zbyt płynna, inaczej rozleje się po całej patelni.
TIP
- Do przepisu można wykorzystać dynię zwyczajną, Hokkaido lub piżmową.
- Jeśli masa nie będzie półpłynna i zwarta dodaj bułkę tartą lub mąkę.
- Chilli można z powodzeniem zamienić na słodką paprykę.
- Do smażenia wybierz patelnię teflonową lub ceramiczną, co pozwoli na smażenie bez dodatku tłuszczu.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.