Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki ziemniaczane z dynią na słodko-ostro

Opis wykonania

Intrygująca słodko-ostra propozycja na pyszny rodzinny obiad.

Z czasem nawet najlepsze placki ziemniaczane mogą się znudzić. Dodatek dyni sprawia, że sprawdzone przepisy nabierają całkiem nowego smaku i koloru.

Opis wykonania:

  1. Ziemniaki oraz dynię obierz i umyj. Następnie zetrzyj oba warzywa na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Dynię i ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste. Masa nie może być zbyt płynna, inaczej rozleje się po całej patelni.

TIP

  • Do przepisu można wykorzystać dynię zwyczajną, Hokkaido lub piżmową.
  • Jeśli masa nie będzie półpłynna i zwarta dodaj bułkę tartą lub mąkę.
  • Chilli można z powodzeniem zamienić na słodką paprykę.
  • Do smażenia wybierz patelnię teflonową lub ceramiczną, co pozwoli na smażenie bez dodatku tłuszczu.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.