Placki ziemniaczane z dynią na słodko-ostro
                                            6 porcji
45 min
Łatwe
                    Intrygująca słodko-ostra propozycja na pyszny rodzinny obiad.
                
                Składniki
3 duże ziemniaki
                                                            150 g dyni Calabaza squash (zimowej)
                                                            2 jajka
                                                            2 łyżki bułki tartej
                                                            1 szalotka
                                                            2 łyżeczki słodkiej papryki
                                                            1 łyżeczka kuminu
                                                            1/2 łyżeczki chilli
                                                            1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                            Szczypta soli
                                                            Szczypta pieprzu
                                                            Olej do smażenia
                                                    Placki ziemniaczane z dynią
Placki ziemniaczane z dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z czasem nawet najlepsze placki ziemniaczane mogą się znudzić. Dodatek dyni sprawia, że sprawdzone przepisy nabierają całkiem nowego smaku i koloru.
Opis wykonania:
- Ziemniaki oraz dynię obierz i umyj. Następnie zetrzyj oba warzywa na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski i odstaw.
 - Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
 - Dynię i ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a następnie dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
 - Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż będą złociste. Masa nie może być zbyt płynna, inaczej rozleje się po całej patelni.
 
TIP
- Do przepisu można wykorzystać dynię zwyczajną, Hokkaido lub piżmową.
 - Jeśli masa nie będzie półpłynna i zwarta dodaj bułkę tartą lub mąkę.
 - Chilli można z powodzeniem zamienić na słodką paprykę.
 - Do smażenia wybierz patelnię teflonową lub ceramiczną, co pozwoli na smażenie bez dodatku tłuszczu.
 
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
 
                            
Komentarze