Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa

Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, wykorzystywany w wielu przepisach. Tę część wieprzowiny – długi i wąski pas mięsa – można przygotować w całości lub podzielić...

Czytaj więcej
Polędwiczka wieprzowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, wykorzystywany w wielu przepisach. Tę część wieprzowiny – długi i wąski pas mięsa – można przygotować w całości lub podzielić na mniejsze kawałki (plastry lub kostki gulaszu). Doskonale smakują zarówno podane w tradycyjnej wersji w sosie własnym, jak i dodatek do makaronów czy ryżu. Oprócz dań obiadowych, upieczona w ziołach polędwiczka to smaczna alternatywa dla sklepowych wędlin a także smaczny dodatek do sałatek.

Przepis na polędwiczki wieprzowe

Kruche i rozpływające się w ustach polędwiczki przygotujesz dusząc, smażąc lub piekąc mięso – tajemnicą smacznych potraw jest dobrej jakości świeże mięso i odpowiednie przygotowanie.

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z kurek to proste, smaczne danie, którym zadowolisz smakoszy. Danie doskonale smakuje z makaronem, gnocchi lub kopytkami. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki w sosie kurkowym: umyte, osuszone o pozbawione błon mięso, pokrój na plastry grubości ok. 1 cm, oprósz solą i pieprzem oraz delikatnie mąką, podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do rondla, w którym wcześniej zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mięso podlej odrobiną białego wina wytrawnego, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie duś przez ok 15 minut, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodaj umyte i oczyszczone kurki – większe grzyby podziel na mniejsze kawałki. Duś około 15 minut, dodaj śmietanę kremówkę i duś kolejne 10-15 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem posyp świeżo startym pieprzem i parmezanem. Kurki możesz zastąpić dowolnymi świeżymi grzybami leśnymi.

Polędwiczki wieprzowe smażone

Polędwiczki wieprzowe z puree ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem to przepis na klasyczny domowy obiad jak u babci. Umyte, osuszone i pozbawione błon polędwiczki pokrój na plastry 1-2 cm, lekko rozbij i włóż na kwadrans do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, oregano i przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak przygotowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią (ok. 4 minuty). Tak przygotowane polędwiczki doskonale smakują także przygotowane na grillu.

Polędwiczki wieprzowe po chińsku

Mięso z polędwiczek często wykorzystywane jest także do przygotowania dań z kuchni azjatyckiej. Pokrojone na cieniutkie plastry mięso oprósz mąką ziemniaczaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz pokrojone w słupki marchewkę, paprykę i cebulę w pióra. Podsmaż wszystko, dodaj miąższ z mango – wszystkie składniki smaż jeszcze kilka minut, podlej sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, odrobiny cukru trzcinowego do smaku i octu ryżowego – duś do zgęstnienia sosu. Podawaj z ryżem jaśminowym i kolendrą.