Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Polędwiczki i suszone pomidory do idealnie uzupełniający się duet. Danie to z pewnością sprawdzi się w czasie świąt, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.

Składniki

700 g - polędwiczek wieprzowych
10 szt. - pomidorów suszonych
- oliwa z pomidorów suszonych
2 ząbki - czosnku
1 opakowanie - śmietany 18% (200 ml)
3–4 szt. - pomidorów suszonych (do sosu)
- sól do smaku
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
470 kcal
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
17.5 g
Błonnik
41.3 g
Białko
4 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Polędwiczki natnij co 4 cm, posyp solą i pieprzem. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy z pomidorów suszonych, ułóż polędwicę i obsmaż z każdej strony po 2 minuty.

Krok 2

Polędwicę przełóż na deskę do krojenia i podziel na porcje. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj śmietanę i suszone pomidory. Na górze ułóż mięso, wbij termosondę, użyj programu PerfectChef piekarnika do pieczenia polędwicy wieprzowej. Program sam dobierze temperaturę i czas!

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Po upieczeniu polędwiczkę przełóż na talerz, a zapieczony sos śmietanowy przełóż do miseczki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych