Poncz
Poncz to napój powstały z połączenia alkoholi z dodatkiem owoców, podawany w wazie. Jest on przygotowywany najczęściej na większe spotkania ze znajomymi i imprezy. Poncz dużą popularnością cieszy się...
Czytaj więcej
Poncz to napój powstały z połączenia alkoholi z dodatkiem owoców, podawany w wazie. Jest on przygotowywany najczęściej na większe spotkania ze znajomymi i imprezy. Poncz dużą popularnością cieszy się na południu Europy.
Poncz – co warto wiedzieć?
Poncz pochodzi z Indii. Jego nazwa pochodzi z perskiego i oznacza „pięć”. Tradycyjny przepis na poncz składał się bowiem właśnie z pięciu składników. Oryginalna receptura zakładała przygotowanie ponczu z alkoholu (araku lub rumu), herbaty, wody, cytryny oraz przypraw. Był on podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło. Aktualnie do przygotowania ponczu wykorzystuje się również wino czy wódkę. Poncz podaje się w przezroczystej wazie, by były widoczne kawałki owoców. Do nalewania napoju wykorzystuje się chochlę.
Poncz można przygotować również w wersji bezalkoholowej. W takim wypadku alkohol zastępuje się sokiem owocowym i mrożonymi owocami.
Poncz doskonale sprawdzi się zarówno podczas letnich spotkań w ogrodzie, jak i domowych wieczorów z przyjaciółkami. Kompozycja alkoholu z owocami w wersji mrożonej przyjemnie orzeźwia i może zastąpić drinki. Dobrze komponuje się z deserami i grillowanym lub pieczonym mięsem. W wersji na ciepło sprawdzi się w okresie zimowym jako alternatywa dla grzanego wina.
Z czego zrobić poncz?
Podczas przygotowywania ponczu można dokładnie przestrzegać przepisów lub kierować się własnymi preferencjami, zachowując główne zasady (np. dodatek cytrusów i herbaty). Z alkoholi do ponczu można zdecydować się na dodatek rumu, ale również wódki, czerwonego wina, białego lub różowego wina musującego, likieru, tequili czy nalewki. Aby podkreślić smak ponczu można dodać do niego liście mięty, korzenne przyprawy, a nawet płatki kwiatowe. W przypadku owoców, oprócz cytrusów, sprawdzą się owoce jagodowe, ananas, porzeczki, jabłka, brzoskwinie, winogrona, melon oraz arbuz. Można zdecydować się na dodatek owoców suszonych, jak rodzynki czy żurawina. Świeże owoce przed dodaniem do ponczu można zamrozić. Obniżą jego temperaturę bez dodatkowego rozcieńczania kostkami lodu.