Poncz
4 porcje
10 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Poncz z czerwonego wina, soku pomarańczowego i herbaty z dodatkiem cynamonu i goździków.
Składniki
1/2 l czerwonego wina
50-100 g cukru
skórka z połowy pomarańczy (bardzo cienko obrana)
sok z 1-2 pomarańczy
filiżanka herbaty
laska cynamonu
goździk
nieco rumu
Poncz
Poncz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki, oprócz rumu, wlać do formy. Podgrzać w podany sposób. Dodać rum, dobrze wymieszać i bezzwłocznie podawać. Sposób nastawiania; maks. moc mikrofalówki. Przy grzaniu cieczy do naczynia zawsze należy wkładać łyżkę w celu uniknięcia przegrzania cieczy. Przy przegrzaniu temperatura cieczy wzrasta bez powstawania typowych pęcherzyków pary. Już mały wstrząs naczynia może spowodować gwałtowne wykipienie lub rozbryzg gorącej cieczy. Może to być przyczyną oparzenia.
Komentarze