Ryba po japońsku
O rybie po grecku słyszał już chyba każdy. Jeśli jesteś smakoszem ryb i chcesz spróbować czegoś nowego, najwyższa pora poznać wersję właśnie po japońsku. Zdarza się, że jej fani...
Czytaj więcej
O rybie po grecku słyszał już chyba każdy. Jeśli jesteś smakoszem ryb i chcesz spróbować czegoś nowego, najwyższa pora poznać wersję właśnie po japońsku. Zdarza się, że jej fani zastępują nią nawet tradycyjne ryby na święta. Na szczęście nie musisz czekać do Wigilii, aby sprawdzić, czy wstąpisz w kręgi jej sympatyków. Walory smakowe tej opcji możesz poznać o dowolnej porze roku. Zwłaszcza, że takie danie można serwować i na ciepło, i na zimno – wedle upodobania.
Ryba po japońsku – przepis
Choć nazwa wydaje się egzotyczna, składniki na rybę po japońsku można bez problemu znaleźć w polskich sklepach. Potrzebujesz przede wszystkim filetów rybnych, ale to Ty decydujesz które staną się bazą dania. Dorsz, mintaj czy też inne – najlepiej wybierz swój ulubiony gatunek. Oprócz nich będziesz potrzebować paprykę i ogórki konserwowe, cebule, olej do smażenia oraz standardowe składniki na ciasto à la naleśnikowe oraz zalewę.
Jeżeli taka zapowiedź wydaje Ci się kusząca, sprawdź, jak zrobić rybę po japońsku według naszego sposobu. Pamiętaj, że ryby z warzywami to zdrowy zestaw pełen witamin oraz cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. A pomijając satysfakcję z rozbudowania własnego menu, Twoja rodzina lub znajomi też na pewno nie przejdą obok takiego dania obojętnie!