Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tataki to japońska technika przygotowania mięsa lub ryb. Polega ona na szybkim usmażeniu zewnętrznych części mięsa i zachowaniu surowego środka. Dzięki temu mięso jest niezwykle chrupiące z zewnątrz, ale soczyste w środku.

Składniki

300 g steku z tuńczyka
1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni
sól
sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 limonka
kilka zielonych łodyg dymki
sezam do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
322 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
45.8 g
Białko
1.8 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Do sosu sojowego dodaj wodę, miód, olej sezamowy i sok z limonki. Dymkę pokrój na drobne paski. Sezam lekko upraż na suchej patelni.

Krok 2

Patelnię bardzo dobrze rozgrzej na płycie grzewczej, rozprowadź olej na patelni, mięso obsmaż przez 30 sekund z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry, polej sosem, podawaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Bardzo lubię ryby, a tuńczyk to mój faworyt- u mnie jeszcze przed podsmażeniem