Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tataki to japońska technika przygotowania mięsa lub ryb. Polega ona na szybkim usmażeniu zewnętrznych części mięsa i zachowaniu surowego środka. Dzięki temu mięso jest niezwykle chrupiące z zewnątrz, ale soczyste w środku.

Składniki

300 g steku z tuńczyka
1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni
sól
sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 limonka
kilka zielonych łodyg dymki
sezam do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
322 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
45.8 g
Białko
1.8 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Do sosu sojowego dodaj wodę, miód, olej sezamowy i sok z limonki. Dymkę pokrój na drobne paski. Sezam lekko upraż na suchej patelni.

Krok 2

Patelnię bardzo dobrze rozgrzej na płycie grzewczej, rozprowadź olej na patelni, mięso obsmaż przez 30 sekund z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry, polej sosem, podawaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Bardzo lubię ryby, a tuńczyk to mój faworyt- u mnie jeszcze przed podsmażeniem