Tataki z tuńczyka
2 porcje
15 min
Łatwe
Tataki to japońska technika przygotowania mięsa lub ryb. Polega ona na szybkim usmażeniu zewnętrznych części mięsa i zachowaniu surowego środka. Dzięki temu mięso jest niezwykle chrupiące z zewnątrz, ale soczyste w środku.
Składniki
300 g steku z tuńczyka
1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni
sól
sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 limonka
kilka zielonych łodyg dymki
sezam do posypania
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
322 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
45.8 g
Białko
1.8 g
Sól
3.5 g
Tataki z tuńczyka
Tataki z tuńczyka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Do sosu sojowego dodaj wodę, miód, olej sezamowy i sok z limonki. Dymkę pokrój na drobne paski. Sezam lekko upraż na suchej patelni.
Patelnię bardzo dobrze rozgrzej na płycie grzewczej, rozprowadź olej na patelni, mięso obsmaż przez 30 sekund z każdej strony. Odstaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry, polej sosem, podawaj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Komentarze