Sałatka azjatycka
Sałatka po azjatycku to ciekawy wariant podania warzyw, które zyskują wyjątkowo świeży, orzeźwiający i orientalny smak. Jej sekretem jest naczęściej dressing imbirowy, do którego przygotowania wykorzystuje się takie składniki...
Czytaj więcej
Sałatka po azjatycku to ciekawy wariant podania warzyw, które zyskują wyjątkowo świeży, orzeźwiający i orientalny smak. Jej sekretem jest naczęściej dressing imbirowy, do którego przygotowania wykorzystuje się takie składniki jak sos sojowy, olej sezamowy, świeży imbir i sok z limonki.
Warzywna sałatka azjatycka – przepisy
Do przygotowania podstawowej wersji sałatki wystarczy biała kapusta, marchew, ogórek, por i awokado. Sałatka orientalna to źródło witamin, zawartych w tych surowych warzywach. Wszystkie składniki należy pokroić na cienkie paski (pora w cienkie plastry), a następnie wymieszać ze sobą. Zwieńczeniem sałatki, idealnie dopełniającym jej smak, jest imbirowy dressing, przygotowany ze startego imbiru z dodatkiem sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku, miodu, sezamu oraz soku z limonki. Sałatkę azjatycką przygotować można również z samych ogórków, pokrojonych w długie, cienkie wstążki. Do sałatki w stylu orientalnym nadadzą się również liście świeżego szpinaku, kolendra, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, posiekany szczypiorek czy nawet cebula. Sałatkę można posypywać uprażonymi ziarnami sezamu.