Ryżowa sałatka krabowa
4 porcje
10 min
Łatwe
Lekka sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi doskonale sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Świeży ogórek oraz rzodkiewka wprowadzą do dania orzeźwiające nuty.
Składniki
200 g paluszków krabowych surimi
100 g białego ryżu
100 g kukurydzy z puszki
½ dużego zielonego ogórka
6 rzodkiewek
1-2 łyżki koperku
4-5 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z limonki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
386 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
35.3 g
Błonnik
7.2 g
Białko
2.5 g
Sól
1.8 g
Ryżowa sałatka krabowa
Ryżowa sałatka krabowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotuj na płycie grzewczej zgodnie z instrukcją z opakowania.
Paluszki krabowe, ogórek i rzodkiewki pokrój w większą kostkę.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na ryż? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby dokładnie się połączyły.
Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu, będzie jednak lepiej smakować po 1-2 godzinach od przygotowania.
Komentarze