Ryżowa sałatka krabowa
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Lekka sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi doskonale sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Świeży ogórek oraz rzodkiewka wprowadzą do dania orzeźwiające nuty.
Składniki
200 g - surmi
100 g - białego ryżu
100 g - kukurydzy z puszki
0,5 szt. - zielonego ogórka
6 szt. - rzodkiewek
1-2 łyżki - koperku
4-5 łyżek - majonezu
1 łyżeczka - soku z limetki
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
386 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
35.3 g
Błonnik
7.2 g
Białko
2.5 g
Sól
1.8 g
Ryżowa sałatka krabowa
Ryżowa sałatka krabowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotuj na płycie grzewczej zgodnie z instrukcją z opakowania.
Paluszki krabowe, ogórek i rzodkiewki pokrój w większą kostkę.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na ryż? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby dokładnie się połączyły.
Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu, będzie jednak lepiej smakować po 1-2 godzinach od przygotowania.
Komentarze