Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
![Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami](https://akademiasmaku.pl/storage/8091/conversions/tajska-salatka-z-zielonego-mango-z-krewetkami-5287-single.webp)
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10765/conversions/8GpiPBGmTKl0TF-thumb.webp)
Krewetki myjemy, wrzucamy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy na płycie grzewczej 5–6 minut. Przelewamy na sitko, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10766/conversions/ckxJ3s7Zttc0wO-thumb.webp)
Na suchej patelni prażymy orzechy, odkładamy. Kolendrę i chilli drobno siekamy, cebulę kroimy w cienkie piórka. Obrane mango nacinamy nożem w cienkie paski, później ścinamy z góry na dół, w ten sposób postawną tzw. nitki.
Porada
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10767/conversions/DH7hW4fTxkdAC3-thumb.webp)
W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos. Do większej miski przekładamy składniki sałatki, polewamy sosem, mieszamy i podajemy.
Komentarze