


Przenieśmy się w egzotyczne rejony dzięki przepisowi na sałatkę z zielonego mango z krewetkami. Ta lekka, ale jednocześnie sycąca sałatka to połączenie słodko-kwasowego smaku zielonego mango, delikatnych krewetek i wyrazistych orientalnych przypraw. Doskonała na letni obiad, piknik czy kolację na tarasie. Czy jesteście gotowi na kulinarną wyprawę do tropików?
Krewetki myjemy, wrzucamy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy na płycie grzewczej 5–6 minut. Przelewamy na sitko, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół.
Na suchej patelni prażymy orzechy, odkładamy. Kolendrę i chilli drobno siekamy, cebulę kroimy w cienkie piórka. Obrane mango nacinamy nożem w cienkie paski, później ścinamy z góry na dół, w ten sposób postawną tzw. nitki.
W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos. Do większej miski przekładamy składniki sałatki, polewamy sosem, mieszamy i podajemy.