Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki myjemy, wrzucamy do rondelka z gotującą się wodą, gotujemy na płycie grzewczej 5–6 minut. Przelewamy na sitko, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół.
Na suchej patelni prażymy orzechy, odkładamy. Kolendrę i chilli drobno siekamy, cebulę kroimy w cienkie piórka. Obrane mango nacinamy nożem w cienkie paski, później ścinamy z góry na dół, w ten sposób postawną tzw. nitki.
Porada
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.
W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos. Do większej miski przekładamy składniki sałatki, polewamy sosem, mieszamy i podajemy.
Komentarze