Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

 

Sałatka ze śledziem to klasyk PRL-u, który dziś gości na polskich stołach najczęściej z okazji świąt. Aby odczarować świąteczne śledzie, przygotuj z nich sałatkę, w której ich charakterystyczny intensywny smak przełamią inne składniki. Sałatka śledziowa na święta w wersji bardziej tradycyjnej składa się z płatów śledziowych, ogórka kiszonego, groszku konserwowego, czerwonej cebuli, jajka na twardo oraz majonezu. Składniki pokrojone w niewielką kostkę można serwować jako z majonezem lub w formie sałatki warstwowej, w której poszczególne składniki układane są partiami, których się nie miesza.

Sałatka śledziowa – przepis

Sałatka śledziowa z burakiem to propozycja dla osób, które poza tradycyjnym świątecznym menu otwarte są na kulinarne nowości. Składniki tej serwowanej jako przystawka lub przekąska sałatki to płaty śledziowe, ziemniaki i buraki ugotowane w mundurkach, jajka na twardo, cebulka i majonez. Wszystkie składniki kroimy w kostkę i układamy warstwami zaczynając od śledzia, a kończąc na buraku pokrytym majonezem. Śledziowe sałatki możesz serwować na sylwestra oraz innych domowych przyjęciach – nie tylko od święta!