Sałatka śledziowa
6 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śledzie: Śledzie najlepiej namaczać w wodzie przez minimum 2 godziny, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
W tym czasie pokrój cebule w cieniutkie plasterki, posyp ją solą i polej sokiem z cytryny. Dzięki temu stanie się miękka. Wymoczone śledzie pokrój pod kątem 45 stopni na malutkie kawałeczki i wymieszaj z cebulą.
Buraki: Buraki ugotuj w mundurkach, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dopraw je chrzanem, miodem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dzięki temu buraki nabiorą słodyczy i lekkiej ostrości z chrzanu.
Sos: Do majonezu dodaj drobno posiekany czosnek, koperek i mleko. Wymieszaj wszystko razem.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możesz przejść do układania sałatki.
Na samym dole ułóż śledzie z cebulką, a całą warstwę delikatnie polej sosem majonezowym. Na to rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, kapary i pokrojone jajko, a całość ponownie polej sosem. Na samą górę ułóż buraki i udekoruj sparzonym porem.
Tak przygotowana sałatkę ze śledzi możesz spokojnie trzymać w lodówce przez 3 dni.
Komentarze