Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Sałatki śledziowej nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

Składniki

Śledzie:
5 szt. filetów śledziowych a la matijas
2 szt. duże cebule
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz czarny
2 łyżka oleju
Buraki:
1 szt. duży burak
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczka chrzanu
1/2 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Sos:
4 łyżka majonezu
1 łyżeczka mleka
1 szt. ząbek czosnku
świeżo posiekany koperek
Dodatki:
1 szt. mały por
2 szt. jajka ugotowane na twardo
2 szt. ogórki kiszone
1 garść kaparów

Opis wykonania

Śledzie: Śledzie najlepiej namaczać w wodzie przez minimum 2 godziny, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.

W tym czasie pokrój cebule w cieniutkie plasterki, posyp ją solą i polej sokiem z cytryny. Dzięki temu stanie się miękka. Wymoczone śledzie pokrój pod kątem 45 stopni na malutkie kawałeczki i wymieszaj z cebulą.

 Buraki: Buraki ugotuj w mundurkach, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dopraw je chrzanem, miodem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dzięki temu buraki nabiorą słodyczy i lekkiej ostrości z chrzanu.

Sos: Do majonezu dodaj drobno posiekany czosnek, koperek i mleko. Wymieszaj wszystko razem.

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możesz przejść do układania sałatki. 

Na samym dole ułóż śledzie z cebulką, a całą warstwę delikatnie polej sosem majonezowym. Na to rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, kapary i pokrojone jajko, a całość ponownie polej sosem. Na samą górę ułóż buraki i udekoruj sparzonym porem.

Tak przygotowana sałatkę ze śledzi możesz spokojnie trzymać w lodówce przez 3 dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bez jajek nie byłoby takie dobre! Obowiązkowy dodatek!