Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka śledziowa

Opis wykonania

Sałatki śledziowej nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

Moja propozycja jest prosta. Inspiracją do niej był śledź pod pierzynką, którego na święta zawsze przygotowywała moja mama. Duża ilość dodatków sprawia, że śledzie grają tutaj drugie skrzypce. Jednak efekt końcowy będzie wyśmienity!





Śledzie 



Śledzie najlepiej namaczać w wodzie przez minimum 2 godziny, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.



W tym czasie pokrój cebule w cieniutkie plasterki, posyp ją solą i polej sokiem z cytryny. Dzięki temu stanie się miękka. Wymoczone śledzie pokrój pod kątem 45 stopni na malutkie kawałeczki i wymieszaj z cebulą.



Buraki 



Buraki ugotuj w mundurkach, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dopraw je chrzanem, miodem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Dzięki temu buraki nabiorą słodyczy i lekkiej ostrości z chrzanu.



Sos 



Do majonezu dodaj drobno posiekany czosnek, koperek i mleko. Wymieszaj wszystko razem.



Kiedy wszystkie składniki są już gotowem, możesz przejść do układania sałatki. 



Na samym dole ułóż śledzie z cebulką, a całą warstwę delikatnie polej sosem majonezowym. Na to rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, kapary i pokrojone jajko, a całość ponownie polej sosem. Na samą górę ułóż buraki i udekoruj sparzonym porem.



Tak przygotowana sałatkę ze śledzi możesz spokojnie trzymać w lodówce przez 3 dni.