Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
4 porcje
45 min
Łatwe
Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca sałatka ze śledzi.
Składniki
5 dużych płatów śledziowych
2 jabłka
2 duże czerwone cebule
2 łyżki żurawiny
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy
3-4 gałązki natki pietruszki
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatek jabłek i żurawiny nadaje całej sałatce słodkości oraz koloru.
Opis przygotowania:
- Śledzie opłukaj i odsącz na sitku. Następnie pokrój w paski lub kostkę.
- Jabłka zetrzyj na tarce na grubym oczku. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka i skrop 1 łyżką oliwy.
- Żurawinę zalej wrzatkiem, odstaw na kilka minut do napęcznienia i odsącz.
- Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotuj sos. Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Składniki możesz od razu wymieszać albo układać warstwami śledzie-jabłka-cebula. Rozdziel składniki tak, aby powstały co najmniej dwie warstwy każdego z nich.
- Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp żurawiną.
TIP
- Jeśli śledzie są słone należy je namoczyć w wodzie przez noc.
- Żurawinę można zastąpić rodzynkami.
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do sosu możesz dodać 1-2 łyżeczki chrzanu.
Komentarze