Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi

Opis wykonania

Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca sałatka ze śledzi.

Dodatek jabłek i żurawiny nadaje całej sałatce słodkości oraz koloru.

Opis przygotowania:

  1. Śledzie opłukaj i odsącz na sitku. Następnie pokrój w paski lub kostkę.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na grubym oczku. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka i skrop 1 łyżką oliwy.
  3. Żurawinę zalej wrzatkiem, odstaw na kilka minut do napęcznienia i odsącz.
  4. Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotuj sos. Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Składniki możesz od razu wymieszać albo układać warstwami śledzie-jabłka-cebula. Rozdziel składniki tak, aby powstały co najmniej dwie warstwy każdego z nich.
  6. Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp żurawiną.

TIP

  • Jeśli śledzie są słone należy je namoczyć w wodzie przez noc.
  • Żurawinę można zastąpić rodzynkami.
  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do sosu możesz dodać 1-2 łyżeczki chrzanu.

Bosch do kuchni