Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi

Opis wykonania

Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca sałatka ze śledzi.

Dodatek jabłek i żurawiny nadaje całej sałatce słodkości oraz koloru.



Opis przygotowania:



  1. Śledzie opłukaj i odsącz na sitku. Następnie pokrój w paski lub kostkę.

  2. Jabłka zetrzyj na tarce na grubym oczku. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka i skrop 1 łyżką oliwy.

  3. Żurawinę zalej wrzatkiem, odstaw na kilka minut do napęcznienia i odsącz.

  4. Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotuj sos. Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Składniki możesz od razu wymieszać albo układać warstwami śledzie-jabłka-cebula. Rozdziel składniki tak, aby powstały co najmniej dwie warstwy każdego z nich.

  6. Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp żurawiną.

TIP



  • Jeśli śledzie są słone należy je namoczyć w wodzie przez noc.

  • Żurawinę można zastąpić rodzynkami.

  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do sosu możesz dodać 1-2 łyżeczki chrzanu.