Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
                                            4 porcje
45 min
Łatwe
                    Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca sałatka ze śledzi.
                
                Składniki
5 dużych płatów śledziowych
                                                            2 jabłka
                                                            2 duże czerwone cebule
                                                            2 łyżki żurawiny
                                                            3 łyżki jogurtu naturalnego
                                                            2 łyżki śmietany
                                                            1 łyżka musztardy
                                                            2 łyżki oliwy
                                                            3-4 gałązki natki pietruszki
                                                            Sok z cytryny
                                                            Sól i pieprz do smaku
                                                    Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatek jabłek i żurawiny nadaje całej sałatce słodkości oraz koloru.
Opis przygotowania:
- Śledzie opłukaj i odsącz na sitku. Następnie pokrój w paski lub kostkę.
 - Jabłka zetrzyj na tarce na grubym oczku. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka i skrop 1 łyżką oliwy.
 - Żurawinę zalej wrzatkiem, odstaw na kilka minut do napęcznienia i odsącz.
 - Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotuj sos. Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Składniki możesz od razu wymieszać albo układać warstwami śledzie-jabłka-cebula. Rozdziel składniki tak, aby powstały co najmniej dwie warstwy każdego z nich.
 - Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp żurawiną.
 
TIP
- Jeśli śledzie są słone należy je namoczyć w wodzie przez noc.
 - Żurawinę można zastąpić rodzynkami.
 - Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do sosu możesz dodać 1-2 łyżeczki chrzanu.
 
                            
Komentarze