Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi

Świąteczne przepisy: sałatka ze śledzi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca sałatka ze śledzi.

Składniki

5 dużych płatów śledziowych
2 jabłka
2 duże czerwone cebule
2 łyżki żurawiny
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy
3-4 gałązki natki pietruszki
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Dodatek jabłek i żurawiny nadaje całej sałatce słodkości oraz koloru.

Opis przygotowania:

  1. Śledzie opłukaj i odsącz na sitku. Następnie pokrój w paski lub kostkę.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na grubym oczku. Następnie skrop je sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w piórka i skrop 1 łyżką oliwy.
  3. Żurawinę zalej wrzatkiem, odstaw na kilka minut do napęcznienia i odsącz.
  4. Z jogurtu, śmietany, musztardy i oliwy przygotuj sos. Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Składniki możesz od razu wymieszać albo układać warstwami śledzie-jabłka-cebula. Rozdziel składniki tak, aby powstały co najmniej dwie warstwy każdego z nich.
  6. Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp żurawiną.

TIP

  • Jeśli śledzie są słone należy je namoczyć w wodzie przez noc.
  • Żurawinę można zastąpić rodzynkami.
  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki do sosu możesz dodać 1-2 łyżeczki chrzanu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych