Sałatka z kapusty

Sałatka z kapusty

 

Szybka sałatka z kapusty to przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, choć można traktować ją również jako formę świeżej przekąski. Przygotujemy ją zarówno z  kapusty białej, pekińskiej, jak i kiszonej. Niezależnie od przepisu, sałatka pełna będzie wartości odżywczych i witamin, które zawarte są w tym warzywie.

Sałatka z kapusty – przepis

Jedną z najprostszych jest sałatka z kapusty kiszonej. Kapustę kiszoną możemy kupić niemal w każdym sklepie, dlatego jest dobrym rozwiązaniem na szybkie orzeźwienie obiadu czy dostarczenie porcji witamin. Kapustę szatkujemy, dodajemy do niej pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Opcjonalnie możemy też wkroić lub zetrzeć do niej jabłko. Całość mieszamy, dodając trochę oleju, cukru i pieprzu. Gotowe!

W podobny sposób przyrządzimy sałatkę ze zwykłej białej kapusty. Białą kapustę możemy jednak wykorzystać również do przygotowania surówki Colesław. Tutaj podobnie – potrzebne będą cebula i marchewka, natomiast kluczowy element stanowi sos na bazie majonezu, octu winnego zmieszanego z sokiem z cytryny oraz cukru lub miodu. Sos wlewamy do poszatkowanych składników i mieszamy, dodając sól i pieprz.