Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bez zbędnych dodatków i przypraw z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Myślę, że takie dania rodem z wielskiej kuchni są najlepsze.

Składniki

główki młodej kapusty
120 g słoniny *
szklanki wody
duży pęczek koperku
średnie cebule
łyżki mąki pszennej
liście laurowe
ziarenka ziela angielskiego
pieprz czarny i sól

Opis wykonania

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami. * można użyć podgardla lub wędzonego boczku

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo smaczne danie, u mnie z dodatkiem grzybów 👍
MiszelPiszel
Wygląda smakowicie, przepis łatwy i szybki a jak smakuje, to się dowiem jak zrobię.
MiszelPiszel
Najlepsza! Szkoda, że sezon trwa tak krótko.
Babeczka
Uwielbiam młodą kapustkę ale musi być też kawałek mięska :)
Radosław
Koniecznie z dużym pęczkiem kopru i młodą kapustą. Uwielbiam
Sylwucha
W moim domu to klasyka. O ile się nie mylę, to na Śląsku miesza się taką kapustę z ubitymi ziemniakami i nazywają taka potrawę ciap kapusta😁
lukas.kar
Mój ulubiony dodatek do obiadu
ineczka
Przepis jest doskonały i ja też z takiego korzystam - prosto ale za to wyjątkowo smacznie.
zielone_obloczki
Polecam. Super dodatek do obiadu 😃