Ser halloumi
Oryginalny ser halloumi produkowany jest od setek lat jedynie na Cyprze. Wyspiarscy producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. Zyskał jednak popularność na całym świecie, a ostatnio także...
Czytaj więcej
Oryginalny ser halloumi produkowany jest od setek lat jedynie na Cyprze. Wyspiarscy producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. Zyskał jednak popularność na całym świecie, a ostatnio także w Polsce. Ze względu na swój wyśmienity smak inne kraje próbują odtworzyć tę wyjątkową recepturę.
Halloumi – co to za ser?
Ze względu na sposób wyrabiania, ser halloumi bywa porównywany do mozzarelli. Różnica między nimi jest jednak taka, że wytwarza się je z zupełnie innych rodzajów mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się mleko owcze lub mieszankę mleka owczego z kozim oraz krowim. Jest słonawy w smaku, a jego struktura jest zwarta.
Ser halloumi – właściwości
Ten rodzaj sera jest naprawdę bogaty w składniki odżywcze, wśród których znajdziemy fosfor, magnez, potas, sód czy wapń. Halloumi jest również źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, D, E i K.
Przepisy z serem halloumi
Ser ten posiada taką strukturę, że może być spożywano na surowo, lecz najchętniej jadany jest na ciepło, w postaci grillowanej lub smażonej, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze. Często zatem możemy spotkać się z tym produktem na imprezach ogródkowych – ser halloumi z grilla to prawdziwy hit letnich miesięcy. Zimą można usmażyć je na patelni i dodać do sałatki lub położyć wprost na kanapkę.