Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ser halloumi

Ser halloumi

Oryginalny ser halloumi produkowany jest od setek lat jedynie na Cyprze. Wyspiarscy producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. Zyskał jednak popularność na całym świecie, a ostatnio także...

Czytaj więcej
Ser halloumi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Oryginalny ser halloumi produkowany jest od setek lat jedynie na Cyprze. Wyspiarscy producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. Zyskał jednak popularność na całym świecie, a ostatnio także w Polsce. Ze względu na swój wyśmienity smak inne kraje próbują odtworzyć tę wyjątkową recepturę.

Halloumi – co to za ser?

Ze względu na sposób wyrabiania, ser halloumi bywa porównywany do mozzarelli. Różnica między nimi jest jednak taka, że wytwarza się je z zupełnie innych rodzajów mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się mleko owcze lub mieszankę mleka owczego z kozim oraz krowim. Jest słonawy w smaku, a jego struktura jest zwarta.

Ser halloumi – właściwości

Ten rodzaj sera jest naprawdę bogaty w składniki odżywcze, wśród których znajdziemy fosfor, magnez, potas, sód czy wapń. Halloumi jest również źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, D, E i K.

Przepisy z serem halloumi

Ser ten posiada taką strukturę, że może być spożywano na surowo, lecz najchętniej jadany jest na ciepło, w postaci grillowanej lub smażonej, ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze. Często zatem możemy spotkać się z tym produktem na imprezach ogródkowych – ser halloumi z grilla to prawdziwy hit letnich miesięcy. Zimą można usmażyć je na patelni i dodać do sałatki lub położyć wprost na kanapkę.