Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Soczysta, lekka, ale też charakterna kompozycja smaków. W Akademii Smaku proponuję sałatkę skomponowaną z grillowanego sera halloumi z dodatkiem pestek granatu i podprażonych orzechów włoskich.

Składniki

Sałatka:
125 g sera halloumi do grillowania
2 garści mieszanki sałat, rukoli lub roszponki
1 garść orzechów włoskich
1/4 owocu granatu
1 łyżka oliwy z oliwek

Dressing:
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
311.75 kcal
Tłuszcz
28.75 g
Węglowodany
5.83 g
Błonnik
8.03 g
Białko
1.08 g
Sól
2.35 g

Opis wykonania

Ser pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami, odwróć na drugą stronę i powtórz grillowanie.

Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.

Przygotuj dressing: do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny i miód. Zmiksuj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Na zieloną warstwę wyłóż resztę przygotowanych składników – grillowany ser, pestki granatu i podprażone orzechy. Całość polej dressingiem.​

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo smaczna i pożywna sałatka, niestety nie mam patelni grillowej, ale podsmażyłam halloumi na zwykłej sałatce i zamiast granatu dodałam maliny, dressing ten sam, wyszło super.