


Soczysta, lekka, ale też charakterna kompozycja smaków. W Akademii Smaku proponuję sałatkę skomponowaną z grillowanego sera halloumi z dodatkiem pestek granatu i podprażonych orzechów włoskich.
Ser pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami, odwróć na drugą stronę i powtórz grillowanie.
Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.
Przygotuj dressing: do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny i miód. Zmiksuj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Na zieloną warstwę wyłóż resztę przygotowanych składników – grillowany ser, pestki granatu i podprażone orzechy. Całość polej dressingiem.