Śledzie po grecku
Podczas świąt na naszych stołach króluje ryba po grecku. Warto jednak wspomnieć, że po grecku można przyrządzić również śledzie. Do potrawy użyjemy tych samych warzyw, jednak takie śledzie będą...
Czytaj więcej
Podczas świąt na naszych stołach króluje ryba po grecku. Warto jednak wspomnieć, że po grecku można przyrządzić również śledzie. Do potrawy użyjemy tych samych warzyw, jednak takie śledzie będą miłą odmianą od klasycznych śledziowych sałatek ze śmietaną czy cebulą. Śledzie po grecku na święta to smaczna i zdrowa alternatywa.
Śledzie po grecku – przepis
Jak zrobić śledzie po grecku? To proste! Do ich przygotowania potrzebne będą: wymoczone matiasy, marchewki, korzeń pietruszki, cebula, czerwona papryka, pomidory w puszce, ocet winny, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, papryka w proszku oraz pieprz i olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej starte na grubych oczkach marchewki i korzeń pietruszki, a także pokrojoną w kostkę paprykę. Dołóż pomidory i przyprawy, duś całość przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj musztardę, ocet i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość i zostaw do ostygnięcia. Gdy warzywa przestygną, wymieszaj je w misce z pokrojonym w dzwonki śledziem i wstaw do lodówki na kilka godzin, tak by smaki się „przegryzły”. Smacznego!