Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Podczas świąt na naszych stołach króluje ryba po grecku. Warto jednak wspomnieć, że po grecku można przyrządzić również śledzie. Do potrawy użyjemy tych samych warzyw, jednak takie śledzie będą...

Czytaj więcej
Śledzie po grecku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Śledź po grecku
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

 

Podczas świąt na naszych stołach króluje ryba po grecku. Warto jednak wspomnieć, że po grecku można przyrządzić również śledzie. Do potrawy użyjemy tych samych warzyw, jednak takie śledzie będą miłą odmianą od klasycznych śledziowych sałatek ze śmietaną czy cebulą. Śledzie po grecku na święta to smaczna i zdrowa alternatywa.

Śledzie po grecku – przepis

Jak zrobić śledzie po grecku? To proste! Do ich przygotowania potrzebne będą: wymoczone matiasy, marchewki, korzeń pietruszki, cebula, czerwona papryka, pomidory w puszce, ocet winny, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, papryka w proszku oraz pieprz i olej. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj do niej starte na grubych oczkach marchewki i korzeń pietruszki, a także pokrojoną w kostkę paprykę. Dołóż pomidory i przyprawy, duś całość przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj musztardę, ocet i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość i zostaw do ostygnięcia. Gdy warzywa przestygną, wymieszaj je w misce z pokrojonym w dzwonki śledziem i wstaw do lodówki na kilka godzin, tak by smaki się „przegryzły”. Smacznego!