Śledzie w galarecie
Śledzie w galarecie to prosta a zarazem efektowna forma podania tej ryby. Wbrew pozorom nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Większą rolę dogrywa tutaj czas potrzebny na ugotowanie wywaru a następnie...
Czytaj więcej
Śledzie w galarecie to prosta a zarazem efektowna forma podania tej ryby. Wbrew pozorom nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Większą rolę dogrywa tutaj czas potrzebny na ugotowanie wywaru a następnie schłodzenie galarety. Tak przygotowana ryba pasuje na wiele okazji. Śledzie w galarecie można podać na wigilię, ale także na Andrzejki, w karnawale czy podczas imprezy rodzinnej lub w gronie przyjaciół.
Przepis na śledzie w galarecie
Podstawą dobrej galarety jest bulion warzywny. Najlepiej przygotować go samodzielnie gotując włoszczyznę z dodatkiem palonej cebuli. Gotowy wywar należy odcedzić i wymieszać z żelatyną. Śledzie w galarecie można przygotować na dwa sposoby - z filetów z zalewy lub z tuszek. W przypadku tuszek konieczne będzie ich podgotowanie w bulionie. Filety wystarczy tylko opłukać z zalewy. Przed zalaniem bulionem śledzie układa się na półmisku lub wkłada do naczynia/foremki. Dodatkowo można dodać ugotowany groszek, marchewkę, jajko, natkę pietruszki, cebulę. Gdy wszystkie składniki są już ułożone całość zalewa się wywarem i odstawia do lodówki do stężenia galarety.