Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie

Opis wykonania

Ciekawa propozycja na świąteczny stół.

To danie pozwala na nietypowe i intrygujące podanie powszechnie znanej ryby.



Opis przygotowania:



  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Opal jedną cebulę. Gotuj wywar przez około godzinę na małym ogniu.

  2. Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pozostałe cebule zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju

  3. Śledzie opłukaj z zalewy i odsącz na sitku. Następnie ułóż filety na głębokim półmisku i udekoruj groszkiem, cebulą, plastrami cytryny oraz listkami natki.

  4. Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

  5. Gdy bulion zacznie tężeć, zalej nim śledzie w półmisku. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

TIP



  • Jeśli wykorzystujesz tuszki, do wywaru warzywnego możesz dodać głowy. Dodaj tuszki do wywaru na około 10-15 minut przed końcem gotowania i pomiń etap płukania.

  • Galaretę możesz dodatkowo ozdobić innymi warzywami i/lub plastrami jajka.