Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie

Opis wykonania

Ciekawa propozycja na świąteczny stół.

To danie pozwala na nietypowe i intrygujące podanie powszechnie znanej ryby.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Opal jedną cebulę. Gotuj wywar przez około godzinę na małym ogniu.
  2. Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pozostałe cebule zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju
  3. Śledzie opłukaj z zalewy i odsącz na sitku. Następnie ułóż filety na głębokim półmisku i udekoruj groszkiem, cebulą, plastrami cytryny oraz listkami natki.
  4. Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
  5. Gdy bulion zacznie tężeć, zalej nim śledzie w półmisku. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

TIP

  • Jeśli wykorzystujesz tuszki, do wywaru warzywnego możesz dodać głowy. Dodaj tuszki do wywaru na około 10-15 minut przed końcem gotowania i pomiń etap płukania.
  • Galaretę możesz dodatkowo ozdobić innymi warzywami i/lub plastrami jajka.