Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie
4 porcje
60 min
Łatwe
Ciekawa propozycja na świąteczny stół.
Składniki
1,5 kg filetów śledziowych lub tuszek
1 litr wody
2 pietruszki
2 marchewki
¼ selera
3 cebule
2 łyżki żelatyny
150 g groszku zielonego mrożonego
1 cytryna
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie
Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To danie pozwala na nietypowe i intrygujące podanie powszechnie znanej ryby.
Opis przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Opal jedną cebulę. Gotuj wywar przez około godzinę na małym ogniu.
- Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pozostałe cebule zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju
- Śledzie opłukaj z zalewy i odsącz na sitku. Następnie ułóż filety na głębokim półmisku i udekoruj groszkiem, cebulą, plastrami cytryny oraz listkami natki.
- Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
- Gdy bulion zacznie tężeć, zalej nim śledzie w półmisku. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.
TIP
- Jeśli wykorzystujesz tuszki, do wywaru warzywnego możesz dodać głowy. Dodaj tuszki do wywaru na około 10-15 minut przed końcem gotowania i pomiń etap płukania.
- Galaretę możesz dodatkowo ozdobić innymi warzywami i/lub plastrami jajka.
Komentarze