Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie

Świąteczne przepisy: śledzie w galarecie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja na świąteczny stół.

Składniki

1,5 kg filetów śledziowych lub tuszek
1 litr wody
2 pietruszki
2 marchewki
¼ selera
3 cebule
2 łyżki żelatyny
150 g groszku zielonego mrożonego
1 cytryna
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

To danie pozwala na nietypowe i intrygujące podanie powszechnie znanej ryby.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Opal jedną cebulę. Gotuj wywar przez około godzinę na małym ogniu.
  2. Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pozostałe cebule zeszklij na patelni z niewielkim dodatkiem oleju
  3. Śledzie opłukaj z zalewy i odsącz na sitku. Następnie ułóż filety na głębokim półmisku i udekoruj groszkiem, cebulą, plastrami cytryny oraz listkami natki.
  4. Gotowy wywar odcedź i dodaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
  5. Gdy bulion zacznie tężeć, zalej nim śledzie w półmisku. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

TIP

  • Jeśli wykorzystujesz tuszki, do wywaru warzywnego możesz dodać głowy. Dodaj tuszki do wywaru na około 10-15 minut przed końcem gotowania i pomiń etap płukania.
  • Galaretę możesz dodatkowo ozdobić innymi warzywami i/lub plastrami jajka.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych