Śledzie w musztardzie
Śledź to od wieków jedna z najpopularniejszych ryb. Ta średniej długości, srebrna ryba ma kilka odmian, a wśród nich znajdziemy m. in. śledzia oceanicznego, atlantyckiego i bałtyckiego. Śledzie żyją...
Czytaj więcej
Śledź to od wieków jedna z najpopularniejszych ryb. Ta średniej długości, srebrna ryba ma kilka odmian, a wśród nich znajdziemy m. in. śledzia oceanicznego, atlantyckiego i bałtyckiego. Śledzie żyją w ławicach i raczej na dużych głębokościach.
Musztarda z kolei to gęsta przyprawa powstała z nasion gorczycy zmieszanych z octem, solą, pieprzem i cukrem bądź miodem. Istnieje kilka jej odmian, różniących się rodzajem użytej gorczycy i dodatków. Jest ceniona zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Szczególnie podkreśla się jej antybakteryjne i przeciwreumatyczne działanie oraz zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego (dokładniej – na trawienie tłuszczy).
Jak zrobić śledzie w musztardzie
Wśród przepisów znajdziemy całą gamę odmian śledzi: z cebulką, z jabłkiem, po kaszubsku, w śmietanie, z ogórkiem, a nawet z rodzynkami lub śliwkami. A skoro już poznaliśmy dobroczynne właściwości musztardy, nie pozostaje nic, jak zgłębić właśnie przepis na śledzie w musztardzie. Szczególnie w święta mogą się one okazać ciekawą odskocznią od klasycznych wersji.
Do ich przygotowania będą potrzebne:
- płaty śledzi
- musztarda (jedna lub można zmieszać parę rodzajów)
- majonez
- śmietana
- cebula
- przyprawy (np. pieprz, kurkuma lub mieszanka curry)
- cukier lub miód
Jeśli takie śledzie brzmią dla Ciebie kusząco i nie chcesz przegapić szansy na kulinarne, wigilijne zaskoczenie gości, już teraz koniecznie sprawdź nasze przepisy.