Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Śledź to od wieków jedna z najpopularniejszych ryb. Ta średniej długości, srebrna ryba ma kilka odmian, a wśród nich znajdziemy m. in. śledzia oceanicznego, atlantyckiego i bałtyckiego. Śledzie żyją...

Czytaj więcej
Śledzie w musztardzie
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Śledzie w musztardzie
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Śledź to od wieków jedna z najpopularniejszych ryb. Ta średniej długości, srebrna ryba ma kilka odmian, a wśród nich znajdziemy m. in. śledzia oceanicznego, atlantyckiego i bałtyckiego. Śledzie żyją w ławicach i raczej na dużych głębokościach.

Musztarda z kolei to gęsta przyprawa powstała z nasion gorczycy zmieszanych z octem, solą, pieprzem i cukrem bądź miodem. Istnieje kilka jej odmian, różniących się rodzajem użytej gorczycy i dodatków. Jest ceniona zarówno za swoje walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Szczególnie podkreśla się jej antybakteryjne i przeciwreumatyczne działanie oraz zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego (dokładniej – na trawienie tłuszczy).

Jak zrobić śledzie w musztardzie

Wśród przepisów znajdziemy całą gamę odmian śledzi: z cebulką, z jabłkiem, po kaszubsku, w śmietanie, z ogórkiem, a nawet z rodzynkami lub śliwkami. A skoro już poznaliśmy dobroczynne właściwości musztardy, nie pozostaje nic, jak zgłębić właśnie przepis na śledzie w musztardzie. Szczególnie w święta mogą się one okazać ciekawą odskocznią od klasycznych wersji.

Do ich przygotowania będą potrzebne:

  • płaty śledzi
  • musztarda (jedna lub można zmieszać parę rodzajów)
  • majonez
  • śmietana
  • cebula
  • przyprawy (np. pieprz, kurkuma lub mieszanka curry)
  • cukier lub miód

Jeśli takie śledzie brzmią dla Ciebie kusząco i nie chcesz przegapić szansy na kulinarne, wigilijne zaskoczenie gości, już teraz koniecznie sprawdź nasze przepisy.