Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Soczewica

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zielona, czerwona, brązowa, a może żółta? Niezależnie od koloru, wszystkie rodzaje soczewicy stanowią bogate źródło białka i składników mineralnych. Stosowane często przez wegan i wegetarian, są doskonałym uzupełnieniem diety bezmięsnej.

Soczewica – właściwości

Soczewica posiada sporą zawartość białka, a do tego jest źródłem takich minerałów jak potas, wapń czy fosfor. Ma także stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków. W soczewicy znajdują się również garbniki, wykazujące działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, oraz z grupy B.

Wegetariańskie dania z soczewicą

W kuchni wegetariańskiej znajdziemy liczne przepisy z soczewicą. Głównie dlatego, że jest ona dobrą alternatywą dla białka mięsnego. Do najpopularniejszych potraw w tej kategorii należy pasztet, który przygotujemy z suchej, czerwonej soczewicy. Czerwona soczewica sprawdzi się także idealnie do zup i do przygotowania dań kuchni orientalnej, takich jak daal czy falafele. Zieloną soczewicę wykorzystać możemy natomiast jako farsz do pierogów, składnik sałatek (zachowuje sypkość) lub podstawę zupy-krem. Można ją także smażyć w aromatycznych przyprawach i traktować jako dodatek do dań.