Strączkowe
Rośliny strączkowe mają wiele właściwości zdrowotnych i dużo zastosowań kulinarnych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść i które warzywa strączkowe doskonale sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Podział roślin strączkowych Rośliny...
Czytaj więcej
Rośliny strączkowe mają wiele właściwości zdrowotnych i dużo zastosowań kulinarnych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść i które warzywa strączkowe doskonale sprawdzą się w diecie wegetariańskiej.
Podział roślin strączkowych
Rośliny strączkowe dzielą się na typowo jadalne, np. fasola czy groch, użytkowane na paszę, np. łubin lub wyka oraz takie, których wykorzystywanie nie jest do końca rozpoznane, np. lędźwian siewny.
Warzywa strączkowe – właściwości
Po pierwsze, warzywa strączkowe stanowią dobre źródła białka, węglowodanów, a także błonnika usprawniającego trawienie. Co więcej, strączki są bogate w witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i łagodzą skutki stresu. Dieta bogata w rośliny strączkowe może również zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca poprzez obecność dużej ilości przeciwutleniaczy i fitoestrogenów.
Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej
Chociaż często można spotkać się z przekonaniem, że warzywa strączkowe prowadzą do wzdęć, to odpowiednio przyprawione i przyrządzone, nie powinny sprawiać takich problemów. Warto pamiętać, że najwięcej wzdymających cukrów ma fasola, a zdecydowanie mniejszą ilość zawierają czerwona soczewica czy cieciorka.