Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


PASZTET Z SOCZEWICY Z JAJKIEM

PASZTET Z SOCZEWICY Z JAJKIEM
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyjątkowo, pyszny, pikantny i soczysty pasztet wegetariański. Podczas jego przygotowywania unosi się piękny zapach w całym domu.

Składniki

260 g soczewica konserwowa czerwona
180 g marchewka
70 g por
100 g cebula
15 g czosnek
5 szt. jajka
2 łyżeczka kolendra
2 łyżeczka curry
1 łyżeczka kumin rzymski
2,5 łyżeczka ostra papryka
0,5 łyżeczka imbir
2 szt. goździki
0,25 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka pieprz
1 łyżka olej kokosowy
6 łyżka oliwa z oliwek
4 szt. liść laurowy

Opis wykonania

Ugotowane warzywa (marchewkę i por) przekładamy do blendera. W między czasie posiekaną cebulę podsmażamy na 5 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy cebula się zarumieni dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy na patelnie zmiksowane warzywa i mieszamy. Soczewicę odcedzamy z wody, płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię wraz z przyprawami roztartymi w moździerzu. Pozostawiamy mieszankę na ogniu na kilka minut cały czas mieszając. Gotujemy dwa jajka na twardo. Masę na pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej kolejno pozostałe (3) surowe jajka cały czas mieszając. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej oliwą. Nakładamy jedną warstwę, następnie układamy dwa ugotowane na twardo jajka i przykrywamy ją pozostałą masą. Górę pasztetu możemy ozdobić liśćmi laurowymi. Wsadzamy pasztet do pieca nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg, aby nasz pasztet ładnie się zarumienił. Wyciągamy pasztet i pozostawiamy do ostygnięcia. Pasztet kroimy na plastry i podajemy go z ciemnym pieczywem. SMACZNEGO!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pierwszy raz robiłam pasztet wegetariański. Wyszedł lekko za mało słony, ale poza tym pyszny. Smakował nawet mięsożercom.