Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przez 11 lat byłam wegetarianką i choć dziś wcinam już mięso, to co jakiś czas robię sobie detoks. Wcinam wtedy właśnie takie pyszne wege-burgery! :) Dania wegetariańskie mogą być naprawdę przepyszne!

Składniki

250 g soczewica czerwona
1 szt. marchewka
1 szt. jajko
2 łyżka mąka kukurydziana
1 szt. kostka bulionowa
2 łyżka mąka tortowa
1 łyżka olej
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta suszona pietruszka
1 szczypta majeranek
1 łyżeczka sos ostry
1 szczypta curry
1 szczypta chili
4 szt. bułka grahamka
1 szt. ogórek kiszony
1 szt. pomidor
2 łyżeczka sos ostry
100 g ser mozzarella (opcjonalnie)

Opis wykonania

Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze. Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i - najlepiej - wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy. Marchewkę gotujemy na miękko. Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom - 10 minut na balkonie i gotowe). Łączymy soczewicę z marchewką, sosem (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju. Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki. Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów