Sok z aronii
Owoce aronii, mimo że słynące z bogactwa witamin i swoich prozdrowotnych właściwości, nie nadają się do jedzenia na surowo. Za to doskonale smakują jako dodatek do przetworów z innych...
Czytaj więcej
Owoce aronii, mimo że słynące z bogactwa witamin i swoich prozdrowotnych właściwości, nie nadają się do jedzenia na surowo. Za to doskonale smakują jako dodatek do przetworów z innych owoców lub same w formie dżemu lub jako sok z aronii na zimę. Sprawdź, jak zrobić sok z aronii, by wykorzystać dobroczynne właściwości owoców.
Przepis na sok z aronii
Nie jest skomplikowany w wykonaniu i możesz go przygotować w domowych warunkach bez specjalnego sprzętu. Potrzebujesz 1 kg aronii, 1,5 kg cukru, 1,5 l wody oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki należy gotować ok. 30 minut, a następnie przecedzić sok i przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i pasteryzować. Opcjonalnie można przetrzeć przez sito owoce. Sok będzie wówczas bardziej zawiesisty i gęsty – taki sok z aronii do herbaty zimową porą to naturalna dawka witamin wzmacniających odporność. Cierpki smak małych czarnych owoców doskonale smakuje w połączeniu z porzeczkami czarnymi lub czerwonymi, także w domowych kompotach ze zmieszanych owoców.