Soki
Zdrowe soki szturmem zdobyły kuchnie. I dobrze! Szał na świeżo wyciskane soki trwa już od jakiegoś czasu. Soki owocowe i warzywne mogą zastąpić poranną kawę, bo dodają mnóstwo energii....
Czytaj więcej
Zdrowe soki szturmem zdobyły kuchnie. I dobrze! Szał na świeżo wyciskane soki trwa już od jakiegoś czasu. Soki owocowe i warzywne mogą zastąpić poranną kawę, bo dodają mnóstwo energii. A dodatkowo, dostarczają organizmowi witamin i składników mineralnych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania na pełnych obrotach. W pracy i w domu. Soki z warzyw i owocowe to lek na całe zło oraz samo dobro. W tej zakładce Akademii Smaku umieściliśmy przepisy na soki – pyszne, zdrowe i przygotowywane różnymi metodami. Jakimi? Są tu przepisy na soki z sokowirówki, soki z wyciskarki wolnoobrotowej, ale też owocowe kompoty. Zapoznaj się z naszymi przepisami na soki i wyciśnij z roślin to, co w nich najlepsze!
Soki wyciskane z bogatych w mikroelementy warzyw i roślin to napoje, za które Twoje ciało będzie Ci wdzięczne. Poprawiają koncentrację, wzmacniają organizm, nawadniają, korzystnie wpływają na cerę – a to tylko niektóre z zalet, jakie niesie ich picie. Nasze przepisy na soki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować sok z buraka i jabłka czy kompot z rabarbaru lub mirabelek. Sok malinowy dodany do wody świetnie sprawdzi się podczas upałów, do herbaty w zimowy wieczór albo jako dodatek do deserów.
Jak zrobić sok w domu?
Przepis na sok za każdym razem jest nieco odmienny i zależy od tego, jakich produktów użyjemy. Różnice te wynikają między innymi z różnej zawartości soku w poszczególnych owocach i warzywach, czyli ich soczystości. Na przykład z jednej pomarańczy wyciśniemy dużo więcej soku niż z jednego jabłka, dlatego przed przystąpieniem do wyciskania należy wziąć ten aspekt pod uwagę.
Przepis na sok
Zdrowy sok to solidna dawka witamin i składników odżywczych. Najpopularniejsze soki warzywne to pomidorowy oraz sok z buraka. Z owocowych najchętniej sięgamy po pomarańczowy. Można przygotować także soki mieszane, owocowo-warzywne. Wszystkie z nich można w prosty sposób zrobić w sokowirówce. Co i jak ze sobą łączyć, by uzyskać nie tylko bombę witaminową, ale też doskonałe połączenie smaków? Warto połączyć:
- jabłko, brzoskwinię i miętę,
- jabłko i czarną porzeczkę,
- buraka z jabłkiem,
- marchewkę z pomarańczą,
- pomidor z selerem naciowym i bazylią,
- szpinak z selerem korzeniowym i pietruszką,
- gruszkę z jabłkiem i pietruszką.
Możesz także dać się ponieść kulinarnej kreatywności i wyczarować zupełnie nowe, zaskakujące połączenie smaków.