Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty najlepiej zrywać na samym początku, gdy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Bardzo ważne jest to, gdzie rośnie krzew, z...

Czytaj więcej
Sok z czarnego bzu
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty najlepiej zrywać na samym początku, gdy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Bardzo ważne jest to, gdzie rośnie krzew, z którego chcemy zrywać kwiaty i owoce. Powinien on znajdować się z dala od dróg i zakładów przetwórczych. Zanieczyszczenia mogą kumulować się w liściach, kwiatach i owocach. Po zerwaniu kwiaty należy oczyścić i wysuszyć w zacienionym miejscu.

Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu?

Przygotowanie soku z kwiatów bzu jest bardzo proste. Wysuszone kwiatostany należy zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie wywar odstawia się do przestudzenia. Na koniec wystarczy przelać dok przez sitko by nie zostały w nim fragmenty kwiatów.

Jak zrobić sok z owoców czarnego bzu?

Przełom sierpnia i września to doskonały moment na zbieranie owoców czarnego bzu. Są one wtedy w pełni dojrzałe i intensywnie wybarwione. Podobnie jak w przypadku kwiatów, owoce należy zbierać z krzewów rosnących z dala od zanieczyszczonych miejsc. Podczas zbierania należy odcinać całe szypułki. Następnie suszy się je w ciepłym i zacienionym miejscu.

Owoce czarnego bzu koniecznie trzeba poddać działaniu wysokiej temperatury. Świeże jagody zawierają alkaloid o nazwie sambunigryna, który jest toksyczny dla człowieka. Wysoka temperatura neutralizuje jego działanie.

Aby przygotować sok owoce należy oddzielić od szypułek, przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie jagody miksuje się blenderem lub rozciera. Po zagotowaniu sok należy przecedzić przez sitko lub gazę, by pozbyć się pestek i fragmentów owoców. Otrzymany sok należy zagotować z dodatkiem cukru. Decydując się na wykorzystanie miodu należy dodać go dopiero po zagotowaniu i ostudzeniu soku.

Sok z owoców czarnego bzu można przygotować również z wykorzystaniem sokownika, wtedy od razu uzyskuje się klarowny sok.