Sok z czarnego bzu
Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty najlepiej zrywać na samym początku, gdy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Bardzo ważne jest to, gdzie rośnie krzew, z...
Czytaj więcej
Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. Kwiaty najlepiej zrywać na samym początku, gdy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Bardzo ważne jest to, gdzie rośnie krzew, z którego chcemy zrywać kwiaty i owoce. Powinien on znajdować się z dala od dróg i zakładów przetwórczych. Zanieczyszczenia mogą kumulować się w liściach, kwiatach i owocach. Po zerwaniu kwiaty należy oczyścić i wysuszyć w zacienionym miejscu.
Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu?
Przygotowanie soku z kwiatów bzu jest bardzo proste. Wysuszone kwiatostany należy zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie wywar odstawia się do przestudzenia. Na koniec wystarczy przelać dok przez sitko by nie zostały w nim fragmenty kwiatów.
Jak zrobić sok z owoców czarnego bzu?
Przełom sierpnia i września to doskonały moment na zbieranie owoców czarnego bzu. Są one wtedy w pełni dojrzałe i intensywnie wybarwione. Podobnie jak w przypadku kwiatów, owoce należy zbierać z krzewów rosnących z dala od zanieczyszczonych miejsc. Podczas zbierania należy odcinać całe szypułki. Następnie suszy się je w ciepłym i zacienionym miejscu.
Owoce czarnego bzu koniecznie trzeba poddać działaniu wysokiej temperatury. Świeże jagody zawierają alkaloid o nazwie sambunigryna, który jest toksyczny dla człowieka. Wysoka temperatura neutralizuje jego działanie.
Aby przygotować sok owoce należy oddzielić od szypułek, przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie jagody miksuje się blenderem lub rozciera. Po zagotowaniu sok należy przecedzić przez sitko lub gazę, by pozbyć się pestek i fragmentów owoców. Otrzymany sok należy zagotować z dodatkiem cukru. Decydując się na wykorzystanie miodu należy dodać go dopiero po zagotowaniu i ostudzeniu soku.
Sok z owoców czarnego bzu można przygotować również z wykorzystaniem sokownika, wtedy od razu uzyskuje się klarowny sok.