Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos holenderski

Sos holenderski

Jeden z tzw. sosów bazowych, stworzonych przez XIX-wiecznego francuskiego szefa kuchni Antonin Carême’a. W zestawieniu znajduje się zaraz obok demi-glace, beszamelowego, velouté i pomidorowego. Jest to prosty sos majonezowy,...

Czytaj więcej
Sos holenderski
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jeden z tzw. sosów bazowych, stworzonych przez XIX-wiecznego francuskiego szefa kuchni Antonin Carême’a. W zestawieniu znajduje się zaraz obok demi-glace, beszamelowego, velouté i pomidorowego. Jest to prosty sos majonezowy, ubijany na bazie masła i żółtek jaj. Stanowi podstawę do takich sosów jak sos maltański (z dodatkiem soku z pomarańczy i musztardy dijon), sos bearneński (z dodatkiem charakterystycznego estragonu), sos choron czy sos muślinowy.

Do czego pasuje sos holenderski?

Sos holenderski, ze względu na swój emulsyjny, majonezowy charakter znakomicie komponuje się z jajkami, podawanymi np. po benedyktyńsku, florentyńsku lub w koszulce. Inne produkty dobrze komponujące się dania z sosem holenderskim to szparagi, wędzony łosoś, a także młode warzywa, sałaty czy mięsa z rusztu.

Sos holenderski – przepis

Sos składa się dosłownie z trzech podstawowych składników, niemniej – występuje w kilku wersjach. Bazę stanowi masło oraz żółtka jaj, trzecim składnikiem jest sok z cytryny lub białe wino bądź ocet winny. Sos doprawia się solą oraz białym pieprzem. Jak zrobić sos holenderski? Żółtka z dodatkiem soku z cytryny lub wina oraz soli i białego pieprzu należy ubić na puszysto, stopniowo dodając do nich roztopione, gorące masło. Sos powinien być gęsty i mieć konsystencję majonezu.