Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gęsty, kremowy sos kuchni francuskiej z odrobiną soku cytrynowego doskonale komponuje się ze świeżymi szparagami, rybami i gotowanymi na parze warzywami. Sprawdź, jak zrobić sos holenderski.

Składniki

200 g masło
4 szt. żółtko
3 łyżka letnia woda
1–2 łyżka sok z cytryny
1 szczypta cukier
do smaku sól
do smaku pieprz

Opis wykonania

Do czego możesz przygotować sos holenderski? Idealnie łączy się on z jajkami, rybami, szparagami oraz chrupiącymi, gotowanymi na parze warzywami. Składniki na sos holenderski są łatwo dostępne: świeże jajka, masło, sok z cytryny oraz przyprawy wystarczą, by przygotować go w domowym zaciszu.

Jak zrobić sos holenderski? Płytę grzewczą Bosch ustawiamy na niskiej mocy. Do szklanego naczynia włóż masło i podgrzej na parze do momentu, aż całkowicie się rozpuści. W drugim naczyniu wymieszaj żółtko, wodę i sok cytrynowy i ubij je na parze do momentu, aż uzyska się białą, puszystą masę. Podgrzewając składniki na parze, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło, cały czas intensywnie mieszając całość. Pod sam koniec dodać przyprawy: sól, szczyptę cukru oraz pieprz do smaku.

Jak się robi sos holenderski z przyprawami? Dodatek podsmażonej na maśle szalotki, estragonu i odrobiny trybulki przy wymieszaniu zamienia klasyczny sos holenderski we francuski klasyczny – sos berneński.

Sos holenderski stanowi bazę także do innych sosów: choron, maltańskiego oraz muślinowego.

Wskazówka: sos holenderski wymaga cierpliwości – masło wlewa się małą strużką, nie można zbyt szybko tego robić, bo sos nie połączy się w kremową masę.

Porada: jeśli nie mamy pod ręką soku z cytryny, to można zastąpić go odrobiną białego wina. Nie warto sięgać po ocet, bo jest zbyt intensywny w smaku i zdominuje cały sos.

Podanie

Sos holenderski podaje się od razu po przygotowaniu na ciepło, dlatego należy robić go na bieżąco. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.

Do czego podawać sos holenderski? Ten klasyk sprawdzi się doskonale w połączeniu ze świeżo gotowanymi szparagami, różnymi, delikatnymi w smaku rybami jajkiem w koszulce (znanym też jako jajko po benedyktyńsku) oraz warzywami przyrządzanymi na parze.

Sprawdź przepis: Na sandacza z sosem holenderskim

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych