Klasyczny sos holenderski
4 porcje
20 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Sos holenderski
Sos holenderski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do czego możesz przygotować sos holenderski? Idealnie łączy się on z jajkami, rybami, szparagami oraz chrupiącymi, gotowanymi na parze warzywami. Składniki na sos holenderski są łatwo dostępne: świeże jajka, masło, sok z cytryny oraz przyprawy wystarczą, by przygotować go w domowym zaciszu.
Jak zrobić sos holenderski? Płytę grzewczą Bosch ustawiamy na niskiej mocy. Do szklanego naczynia włóż masło i podgrzej na parze do momentu, aż całkowicie się rozpuści. W drugim naczyniu wymieszaj żółtko, wodę i sok cytrynowy i ubij je na parze do momentu, aż uzyska się białą, puszystą masę. Podgrzewając składniki na parze, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło, cały czas intensywnie mieszając całość. Pod sam koniec dodać przyprawy: sól, szczyptę cukru oraz pieprz do smaku.
Jak się robi sos holenderski z przyprawami? Dodatek podsmażonej na maśle szalotki, estragonu i odrobiny trybulki przy wymieszaniu zamienia klasyczny sos holenderski we francuski klasyczny – sos berneński.
Sos holenderski stanowi bazę także do innych sosów: choron, maltańskiego oraz muślinowego.
Wskazówka: sos holenderski wymaga cierpliwości – masło wlewa się małą strużką, nie można zbyt szybko tego robić, bo sos nie połączy się w kremową masę.
Porada: jeśli nie mamy pod ręką soku z cytryny, to można zastąpić go odrobiną białego wina. Nie warto sięgać po ocet, bo jest zbyt intensywny w smaku i zdominuje cały sos.
Podanie
Sos holenderski podaje się od razu po przygotowaniu na ciepło, dlatego należy robić go na bieżąco. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Do czego podawać sos holenderski? Ten klasyk sprawdzi się doskonale w połączeniu ze świeżo gotowanymi szparagami, różnymi, delikatnymi w smaku rybami jajkiem w koszulce (znanym też jako jajko po benedyktyńsku) oraz warzywami przyrządzanymi na parze.
Sprawdź przepis: Na sandacza z sosem holenderskim
Komentarze